"Бюджет 2022 е най-небалансираният, с най-разхитителните и най-левичарските политики през последните 25 години."

Това заяви днес пред БНТ бившият министър в правителството на НДСВ Николай Василев. Той отправи тежки критики към разчетите на Министерство на финансите и предупреди, че в момента - с този бюджет, страната се намира в нещо като ранен стадий на т.нар. гръцки сценарий. 

Припомняме, че проектобюджетът на Асен Василев вече премина през първо четене в Народното събрание и в момента тече времето, в което партиите имат право да подадат своите предложения за промени преди второто четене. Твърде вероятно е окончателното приемане на текстовете да бъде форсирано и да приключи до края на следващата седмица. 

В конкретика - бюджет 2022 смята да изхарчи рекордната до момента сума от над 63 млрд. лв., което според сметките на Асен Василев е около 40% от БВП, тоест - законът за публичните финанси е спазен.  Според редица икономисти и според Николай Василев - този процент е надминат. Увеличават се пенсии, обезщетения, минимална заплата и праг на максималния осигурителен доход и се залага най-голямата капиталова програма в историята - над 8,2 млрд. лв. Дефицитът се изчислява на 4,1 млрд. лв., а новите дългове - на 7,3 млрд. лв. 

"Има доста опасности по света - война, рецесия, енергийна ситуация, нова вълна на пандемия и природно бедствие - бюджетът харчи екстравагантно, без да са предвидили пари за тези ситуации. Това е все едно семейство да е добро състояние, но въпреки това да живее на ръба и зад ръба на своите възможности", заяви Василев. 

По думите му, дефицитът ще достигне до 8%, като се сметнат счеводните еквилибристики, през които бяха прехвърлени средства от миналата година към тази и като се има предвид бъдещата актуализация. В същото време, казва Василев, управляващите наричат бюджета балансиран.

"Все едно да играят мач България и Англия, който ние губим с 0:6 и да се каже след мача, че резултатът бил справедлив. Бюджет 2022 е най-небалансираният бюджет за последните 25 години и с най-разхитителните и левичарски политики през последните 25 години."

Като особен проблем бившият министър вижда плановете за актуализация през юли. Причината - в нея се крият рискове за нови харчове от нови милиарди, като неговото предположение бе за около 3 млрд. лв. И подчерта - никакви десни мерки за леви цели не се виждат в бюджета, каквито управляващите обещаха преди изборите. 

"Няма нищо лошо някой да бъде социалист, а новата управляваща партия не отиде на избори с програма, която да покаже, че върви в тази посока."

Според Николай Василев няма държава, която да е забогатяла от харчове на държавата, дори обратното - "държавите, които допуснат грешката на дълговете и дефицитите не само не забогатяват, а обедняват."

"В България за последните 25 години няма нито една година без голям ръст на всички доходи. Доходите продължават да растат, но за мене по-здравословен е разговорът как да се направи така, че частният сектор да инвестира в икономиката и по естествен път - в нови работни места, нови технологии и туризъм така да растат доходите в частния сектор, а не само държавата да раздава", продължи Василев. 

И още нещо - Николай Василев предупреди, че с този бюджет България се намира в ранния гръцки сценарий и че ако не се вземат мерки има опасност да се плъзнем по тази опасна плоскост. Именно огромните харчове на държавата, дълговете и дефицитите докараха Гърция до нейната дългова криза преди 10 години, а страната бе спасена благодарение на европейските партньори и драконовски мерки за стягане на колана.