Партия "Има такъв народ" се отрече от Николай Василев, който бе нейна номинация за премиер, но преди ден разби с критични аргументи проектобюджета за тази година.

"Не бих искал повече името на Николай Василев да се свързва с ИТН, той остана в миналото, беше номинация за премиер, но сега фактите са други", каза по Нова тв депутатът Любомир Каримански (ИТН).

Аналогия с бюджета на Гърция няма, нямаме такъв дълг, каза политикът от формацията на Станислав Трифонов, който е и шеф на бюджетната комисия в НС, и допълни, че трябва да се борави точно с числата.  

 

Актуализацията през лятото може да не е голямо харчене, трябва да видим капиталовите разходи как се харчат, допълни Каримански и каза, че в момента между двете четения на бюджета се прави анализ разходи-ползи, за да се прецени ефективността на заложените харчове.

"Вчера само получих от опозицията 12 предложения за увеличение на социалните разходи - и ДПС, и ГЕРБ. А критикуват бюджета, че е разточителен", каза още Любомир Каримански. 

Иначе той заяви, че в бюджетната комисия се работи професионално дори с опозицията. Работна група с представители на всички ПГ заседават като миникомисия преди същинските заседания на комисията т.е. бюджета вече не се решава само в кабинета на министъра на финансите. 

Каримански каза, че ще бъдат удовлетворени исканията на БАН за увеличаване на субсидията - ще предложим 20 млн. лв. Но ще искат от тях резултати по качествени проекти, например 20 иновативни проекта до края на годината. Какви да са точно изискванията ще се обсъдят с БАН.

С полицията и пожарната, които заплашват с протести, ще се разговаря. Първо трябвало да се информират какъв точно е бюджетът, защото според Каримански не били наясно с разчетите - имало достатъчно предвидени пари и за дрехи, и за служебни автомобили.

Увеличава се бюджетът и на музейните работници, които тази сутрин обявиха на места (например в Троян и в Черни Осъм), че вече са в стачна готовност. 

 
Ще бъдат удовлетворени още исканията на таксиметровите шофьори, но "лично аз мисля да съкратя бюджета на БНТ с 2 млн. лв.", допълни Каримански. Той обясни, че "една серия от един сериал" струва повече от 100 000 лв., докато в частна телевизия струвал 60-70 хил. лв. 
 
 
ИТН смята да реализира обещанието си за партийна субсидия от левче на глас. 

По отношение на доклада на испанската полиция за пране на пари, изпратен в МВР, Каримански заяви, че ако наистина има пране на пари, органите ще вземат необходимите действия. Ако трансакцията е от България, се разследва у нас, допълни той. 

 
По отношение на избора на управител на БНБ Каримански каза, че вчера чул от интервю на премиера, че всяка формация ще има кандидат и вероятно той ще бъде кандидатът на ИТН за гуверньор.