След три часа и половина и след канонада от взаимни обвинения между управляващи и опозиция, днес Народното събрание прие на първо четене бюджета на Националата здравно-осигурителна каса за 2022 година. 

Заседанието премина в опити на ГЕРБ-СДС и ДПС да изкарат идеите на коалиционните партньори за парите за здраве като стари и копи-пейст на тези от предишните управления. Чуха се обвинения, че в заложените текстове няма никакви реформи и визия за промяна на системата...

Докато депутатите на ПП, ИТН, БСП и ДБ обясняваха, че генерални и резки движения в тази консервативна система не може да се правят за два месеца и че техните идеи за реформа ще се видят при вече заложената актуализация на бюджета през лятото на тази година. 

Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов изнесе дълго слово, в което обвини управляващите, че не правят това, което ГЕРБ не направи в продължение на 12 години, след което поде програмата на коалиционните партньори и започна да изброява обещанията им и допълваше - какво от тях не присъства в бюджета на НЗОК. Въпреки че му бе обяснено многократно, че тези идеи ще залегнат в актуализацията, защото в момента се правят разчети по всички пера, Ангелов завърши: 

"Това е бюджет на измамата!"

В отговор на трибуната се появи Настимир Ананиев, който започна с "Що е туй срам и има ли почва у нас...", продължавайки с изчитане на значението на думата "срам" според тълковния речник. Референцията му бе ясна - бившият министър не поема никаква отговорност за стореното от него, но изисква от новите управляващи. 

"Аз нямам от какво да се срамувам, защото винаги съм бил последователен в думите и действията си. Бюджет на измамата е този, защото когато ние сме предлагали нещо, винаги сме го изпълнявали", отговори пък Ангелов. 

Именно последните му думи пък провокираха здравното "острие" на БСП Проф. Георги Михайлов да излезе и да изнесе "тронно" слово, както го нарече Хасан Адемов, от трибуната. 

"Професор Ангелов, казахте, че сте обещавали реалистични неща и сте ги изпълнявали. Нека да си припомним какво обещавахте през 2017 година.

Електронно здравеопазване - сбъдна ли се? Нито на йота!

Детска болница - сбъдна ли се? Нито на йота!

Нова болница в Ямбол - сбъдна ли се? Нито на йота!"

Що се отнася до ДПС - партията, представена най-вече от д-р Хасан Адемов, изрази съображения, че в бюджета на НЗОК, такъв какъвто е предложен, няма реформи, но най-вече - че няма визия за реформи. 

"Никъде не пише, че това е бюджет за шест месеца, пише че е за 2022 година", обясни той, визирайки твърдението на управляващите, че реформи ще има чак след актуализацията през юли. 

Джевдет Чакъров пък обясни, че е притеснително, че част от разходите идват от увеличените осигурителни прагове на земеделците и че не е нормално да се взимат пари от най-малките в системата. 

Какво предлага бюджетът на НЗОК за 2022 г.? 

Ако проектът на бюджет на НЗОК бъде приет окончателно от НС, то той ще бъде най-големият в новата история на страната - общо 6,05 млрд. лв. Това означава 604 млн. лв. повече сравнение с 2021 г. Предвидено е балансирано бюджетно салдо и запазване на вноската от 8%. 

Големите промени - увеличава се бюджетът за първична извънболнична помощ с почти 100 млн. лв. до малко над 363 млн. лв. общо. Горе-долу такива са и числата за специализираната извънболнина помощ, повече се дават и за дентална медицина и медико-диагностична дейност. С всичко това управляващите казват, че започват промяна на фокуса на финансиране на системата, като ще залагат повече разходи за профилактика и доболнична помощ, а не за времето, в което хората са вече болни. 

Основната критика на опозицията тук бе свързана с това, че въпреки увеличението на номиналните числа, съотношението в системата се запазвало и това не било реформа. Не стана ясно защо, ако такава реформа е нужна, не е извършена досега. 

Очаквано - най-много пари НЗОК ще даде за лекарствени продукти и медицински изделия - над 1,5 млрд. лв.