Атанас Атанасов е новият-стар лидер на "Демократи за силна България" (ДСБ).

Това реши днес Националното събрание на партията след продължило около 5 часа заседание за избор на ново ръководство.

Атанасов бе избран с 288 гласа срещу 199 за единствения опонент - зам.-председателката на партията Цецка Бачкова. На вота преди пет години, Атанасов бе избран с едва 9 гласа повече от Светослав Малинов.

"Благодаря ви, скъпи приятели! Бъдете сигурни, че аз няма да се променя", заяви след избора си генералът.

И поздрави гласувалите за Бачкова, защото така показали, че искат ДСБ да участва активно в "промяната".

Като свои заместници Атанасов посочи Кристина Петкова (ДСБ Триадица), областната управителка на Велико Търново Людмила Илиева и областния управител на Пловдив - Йордан Иванов. 

Така от тясното ръководството отпадна евродепутатът и бивш председател на партията Радан Кънев, който сам даде днес заявка, че вече не желае поста. Атанасов отстрани още Бачкова и Димитър Сяров. 

"Да вдигнем единството като основен наш приоритет", заяви на финала Атанасов, като обаче подчерта, че в това състезание имало и удари под кръста. 

Макар резултатът да бе предизвестен, днешното заседание на Националния съвет не мина без спорове. Поддръжниците на Бачкова са обвинявали ръководството в лицето на Атанасов във взимането на еднолични решения, като са се чули и обвинения от типа на това, че в ДСБ се е настанила "дълбоката държава". Изказващите се в полза на Бачкова отправили критики и че партията е пасивна, не дава път на млади кадри, че е асимилирана от коалиционните си партньори в "Демократична България" и др.

Иначе, в речта си пред делегатите Атанасов отчете, че появата на "Продължаваме промянята" (ПП) изсмукала трудно спечелените от "Демократична България" (ДБ) гласове, използвайки и посланията на дясната коалиция. Отлив дошъл и заради невъзможността на ДБ да осигури коалиция в предходните два парламента. Изборът за влизане в общо управление с БСП бил труден, но само това гарантирало, че Бойко Борисов няма да се върне на власт. А фактът, че ПП подписа отделни коалиционни споразумения с останалите три формации се дължал на настояването на ДСБ да няма общо споразумение с левицата.

Самият Радан Кънев изпрати поздравителен адрес, тъй като е в Брюксел, под карантина. В него говори за разделение във формацията и даже за "интриги". Бившият председател обяви с това послание, че не желае повече да заема поста. С което Атанасов очевидно се е съобразил.