Появата на "Продължаваме промянята" изсмукала трудно спечелените от "Демократична България" гласове, използвайки и посланията на дясната коалиция. Отлив дошъл и заради невъзможността на ДБ да осигури коалиция в предходните два парламента. Изборът за влизане в общо управление с БСП бил труден, но само това гарантирало, че Бойко Борисов няма да се върне на власт. А фактът, че ПП подписа отделни коалиционни споразумения с останалите три формации се дължал на настояването на ДСБ да няма общо споразумение с левицата.

Такива бяха основните изводи на председателя на ДСБ Атанас Атансов от речта му пред близо 500 делегати на партията на провеждащото се днес Национално събрание. На него формацията трябва да избере ново ръководство, като кандидатите са двама - Атанасов и една от заместничките му - Цецка Бачкова. Евродепутатът Радан Кънев, който също е заместник, си направи самоотвод, въпреки че имаше номинации. Но съдейки по речта му пред делегатите днес, Кънев не желае да заеме отново мястото на заместник-председател след днешния конгрес.

Разочаровахме стотици хиляди избиратели

Атанасов започна речта си с времето отпреди 5 години, когато бе избран за лидер, а десните формации се бяха явили самостоятелно на избори. "Моментът беше тежък, разочаровахме стотици хиляди избиратели. В същото време започващият трети мандат на ГЕРБ ни обещаваше повече от същото - слаба и безпомощна държава, натикана в блатото на посткомунизма", заяви. След което била създадена ДБ. Атанасов благодари персонално на председателите на останалите формации в дясната коалиция.

"Бури и сътресения не липсваха особено през последната година. Три кампании, съвместно и с президентската. Това е изпитание без аналог - политически, организационен, в човешки план", върна се на изборната година генералът.

"През юли се превърнахме в 4-та политическа сила, започнахме да мечтаем", посочи още.

След което анализира изборния крах през ноември:

"Причините са в нас и извън нас. Да анализираме самокритично вътрешните. Външните са ясни - появи се нов играч, който бързо стъпи на електоралния терен, отвоюван от нас. Буквално изсмука енергията и значителна част от спечелените от ДБ гласове. Направи го не само заради еуфорията, лъскавата опаковка, която сложи с голяма част от нашите послания. ПП успя там, където в очите на нашите поддръжници не успяхме на два пъти - да осигурим развръзка в сложната политическа ситуация, в която се бяхме озовали - да осигурим правителство".

В същото време Атанасов посочи, че във властта посланията на ДБ вече били възприети и от останалите политически сили. 

"Правителство бе невъзможно без участието на БСП в него", заяви още, визирайки критиките отдясно за съвместно управление със социалистите. "Решението, до което стигнахме, не беше лесно. За ДСБ то беше трудно именно заради БСП. Зад това стоят идеологически и исторически причини", допълни Атансов. Но пък посочи, че дори идеологически противници могат да се обединят около една кауза, каквато е била, например каузата за влизането ни в Европейския съюз.

И очерта пред партията си два потенциални сценария:

"Да работим за укрепване на мнозинството и правителството, което да реализира дълго отлаганите и неизбежни реформи, да направи ревизия на бившето управление, или да допуснем нова дестабилизация и реставрация на модела ГЕРБ-ДПС, която да ни изпрати обратно в миналото".

Съдебната реформа не се изчерпва само с оставката на Иван Гешев - заяви още лидерът.

"Изправял съм се срещу много Гешевци, Филчевци и затова знам, че не се изчерпва само с един човек", подчерта.

И предупреди, че сега ГЕРБ се опитва да се представи като дясна формация.

"ГЕРБ е партия на СИК, на Маджо, на Маргините, на Котараците."

И на финала поиска: "Изправям се пред вас след 5 години - да довършим своите битки".

 Решенията се взеха еднолично

Преди конгреса конкурентката за поста Бачкова обяви, че се явява на избора "с оптимизъм, с  вяра, че делегатите на конгреса ще имат сили да поставим ново начало на партията си". По повод поискания от нея дебат с Атанасов заяви, че се надявала такъв да има на Националното събрание.

След което пак посочи, че на последния вот не поведе листата в 24 МИР в София след "еднолично решение" на Атанасов, без да е спазен уставът на партията, без съгласуване с колективните органи (факт - Атанасов взе това решение, защото Бачкова не дърпала гласове - бел. ред). 

И посочи още, че Радан Кънев не е заявил подкрепа нито за нея, нито за Атанасов. 

Атмосфера на разделение и интриги

Самият Радан Кънев изпрати поздравителен адрес, тъй като е в Брюксел, под карантина. В него говори за разделение във формацията и даже за "интриги". И обявява, че не желае да е заместник-председател (кои са заместниците, посочва новоизбраният лидер, б.р.).

"Изборът между хора може да е болезнен, но не е труден. Не е и толкова важен, колкото изглежда преди гласуването. В последната си реч като председател, ви припомних думите на учредителя ни, че лидерът не е знаме, а само човек, който носи знамето. Всеки от вас ще прецени лично кое е правилното решение и резултатът ще отразява волята на общността, и на тези, които не гласуваме. Трудното започва после", обърна се към делегатите Кънев чрез изчетено на трибуната послание.

И допълва:

"Първото предизвикателство ще бъде екип на ръководство, който отразява многообразието на позициите ни и може да възстанови разклатеното единство на партията. Основната причина да не се кандидатирам беше, че никога не съм бил част от лагер или „отбор“ в ДСБ и никога не съм имал „мой“ лагер. Нужни са ни хора, които обединяват, а не разделят. И нашият председател трябва, в мига на избора си, да покаже, че е обединител. Да намери сила да сложи край на нетърпимата атмосфера на разделение и интриги, която съсипва професионализма и политическата ни работа".

"Както и преди пет години, получих покана и от двамата кандидати да бъда част от техния екип. Тогава приех и пред всички ви подчертах, че съгласието ми не е безусловно. Сега отклоних и двете покани".

След което намеква, че има "много хора, които заслужават да бъдат част от ръководството и да ни дадат нова енергия". Било важно в екипа да бъдат оставени и свободни места, които да бъдат запълнени в близките месеци със знакови фигури на дясното пространство. "Но ще спра дотук, защото това е решение на лидера, аз съм го обсъдил и с двамата кандидати", посочва бившият лидер на партията.

И очерта няколко "много тежки решения": "Първо – за превръщането на ДСБ в силен и привлекателен център за всички дясномислещи реформисти и демократи в България. Второ – за съхраняването и развитието на обединението „Демократична България“, за изграждането на общи органи и структури, така че всяко решение да бъде колективно и представително за гражданите, които ни подкрепят.  Трето и далеч най-важно – за пълноценно изпълнение на функциите на десен гарант и коректив в едно сложно и противоречиво коалиционно управление".

А посланието завърши със:

"Тази задача е най-трудната  в осемнайсетгодишната ни история. Задълбочаването в нея ще прехвърли значително и трите минути, и границите на търпението ви. Но за нея съм готов и ще работя денонощно, като член на разширеното ръководство на ДСБ, като депутат от "Демократична България в Европейския парламент, като представител на тази част от управлението, която винаги ще защитава принципа, че  модернизацията, икономическата свобода и законността са единствена основа на благосъстоянието. Наречете го десни принципи или просто здрав разум. Аз не правя разлика".

Изборът на нов председател предстои в късния следобед.