Зам.-председателят на Демократи за силна България (ДСБ) - евродепутатът Радан Кънев си направи самоотвод и няма да се кандидатира за лидер на партията. Намерението си бившият лидер на ДСБ обяви в профила си във фейсбук - заедно с мотивите за решението си. 

Кънев имаше номинации от общинските структури в Бургас и Сливен и трябваше да се изправи срещу сегашния председател Атанс Атанасов. Националното събрание на партията ще се проведе на 12 февруари и освен председател трябва да се изберат и заместници.

"В крайна сметка, след доста размисъл, реших да не се кандидатирам за председател на Демократи за силна България на Националното събрание идната седмица. Трудно решение, което - знам - разочарова мнозина. Благодаря още веднъж и за номинациите, и за подкрепата.  И искрено се извинявам за излъганите надежди и доверие", посочва Кънев.

И обяснява: 

"При никакви условия няма да се превърна в участник в процес, който да застраши единството на партията ДСБ или на обединението "Демократична България".

И посочва, че егото трябва да бъде подчинено на по-смислени цели от личните борби.

Иначе, освен Атанасов, който със сигурност ще е кандидат, очаква се в надпреварата да се впусне и лидерката в район "Лозенец" Елена Спасова. 

Подкрепа Кънев (ако изобщо участва) вече има от зам.-председателката на партията и вътрешна опозиция на генерала - Цецка Бачкова. Самата Бачкова обаче вероятно няма да бъде преизбрана на поста. Същото се очаква и за третия зам.-председател Димитър Сяров, научи Клуб Z.

Бачкова изпадна в последния момент от листите на ДСБ за вота през ноември - за 24 МИР - по решение на Атанас Атанасов, като се очакваше да е водач. След което от същия МИР подеха кампания по искане на оставката му. И ако Бачкова получи номинация за лидерската надпревара, каквато засега няма, то вероятно ще дойде от този столичен район.

За зам.-председателското място в партията на Радан Кънев - промени на Националното събрание не се очакват.

Ето какво написа Кънев:

"В крайна сметка, след доста размисъл, реших да не се кандидатирам за председател на Демократи за силна България на Националното събрание идната седмица.  Трудно решение, което - знам - разочарова мнозина.

Благодаря още веднъж и за номинациите, и за подкрепата.  И искрено се извинявам за излъганите надежди и доверие.

Няма как да обясня всичките си съображения тук. Най-малкото, ще стане твърде, твърде дълго... Най-важните две, накратко: ...

1) Не мисля, че човек трябва да се връща в роля, в която е бил. Рядко става по-добре. 

2) Далеч по-важно - при никакви условия няма да се превърна в участник в процес, който да застраши единството на партията ДСБ или на обединението "Демократична България", или да бъда спирачка пред засилената консолидация на коалицията. 
Има достатъчно вече натрупани рискове и проблеми в това отношение. Моят възможен принос е да не допринасям за задълбочаването им. Разрешаването им е задача на самото събрание и на следващото ръководство. 

В името на единството и на партията ни, и на демократичната реформаторска общност в България, преди повече от седем години оттеглих кандидатурата си за лидер на тогавашния Рефораторски блок, по същите съображения подадох оставка като председател на ДСБ през 2017г. Мнозина смятат, че и двата пъти съм направил грешка, но аз не споделям това мнение. Не ми пречи да отстъпя и трети, и тридесети път, ако цената е единството. И от тази позиция ще мога да се противопоставя на всеки, който го застрашава в бъдеще. 

Като всеки човек, който се занимава с политика, съм подвластен на греха на суетата и вероятно имам его, далеч надскачащо достойнствата ми. И като всеки отговорен човек съзнавам, че решенията ми, и правилните, и грешните, не обслужват само личен интерес, а и общностен, и обществен. 

В близките седмици и месеци ще подчиня и егото си, и отговорността си, на сериозна политика и работа за наистина дългосрочни национални цели, а не на дребни лични борби, които свалят ръста и доверието на участващите хора, общности и партии.