"Да, България" вчера преизбра лидера си Христо Иванов на председателския пост, но с това поредицата от избори в коалицията "Демократична България" (ДБ) не свършват. През февруари ново ръководство трябва да избере и ДСБ, а през март - "Зелено движение".

И за разлика от "Да, България", където преизбирането на Иванов бе на практика предрешено, защото той нямаше никаква вътрешна конкуренция, при останалите две партии в ДБ се очертава да е по-интересно.

И ДСБ и "зелените" имат записано в уставите си свикване на Национално събрание в срок от до три месеца след провеждането на парламентарни избори. Отделно обаче ръководствата и на трите партии в ДБ подадоха оставки след вота през ноември, когато коалицията получи едва 166 968 гласа, или 6,37% при 345 331 (12,64 на сто) на вота през юли - или двойно по-малко.

Неизвестните обаче все още са много. А за ДСБ най-голямата неизвестна е дали зам.-председателят на партията - евродепутатът Радан Кънев, ще се изправи срещу председателя Атанас Атанасов. Вторият замени първия, след провала на вота през 2017 г., когато Кънев подаде оставка от поста.

Пред Клуб Z евродепутатът коментира, че все още не взел решение дали изобщо да се впуска в лидерската надпревара на 12 февруари.

Иначе той вече има номинации. Преди дни общинските организации на ДСБ в Бургас и в Сливен го издигнаха.

В ДСБ обаче коментират неофициално, че евродепутатът по-скоро ще си направи самоотвод и няма да участва в надпреварата за лидерския пост. Едно - заради чисто административната работа, която трудно ще върши между Брюксел, Страсбург и София, второ - заради стабилните позиции на Атанасов като председател и в самата дясна коалиция, трето - заради липса на открита подкрепа от знакови лица в партията за това и четвърто - за да не бъде обвинен, че разцепва ДСБ и то в момент, в който е във властта, но не се знае дали няма да има нови предсрочни избори.

Освен Атанасов, който със сигурност ще е кандидат, очаква се в надпреварата да се впусне и лидерката в район "Лозенец" Елена Спасова. 

Подкрепа Кънев (ако изобщо участва) вече има от зам.-председателката на партията и вътрешна опозиция на генерала - Цецка Бачкова. Самата Бачкова обаче вероятно няма да бъде преизбрана на поста. Същото се очаква и за третия зам.-председател Димитър Сяров, научи Клуб Z.

Бачкова изпадна в последния момент от листите на ДСБ за вота през ноември - за 24 МИР - по решение на Атанас Атанасов, като се очакваше да е водач. След което от същия МИР подеха кампания по искане на оставката му. И ако Бачкова получи номинация за лидерската надпревара, каквато засега няма, то вероятно ще дойде от този столичен район.

За зам.-председателското място в партията на Радан Кънев - промени на Националното събрание не се очакват.

По отношение на "Зелено движение" (ЗД) неяснотите са повече. Националното събрание на партията е в средата на март. Единият съпредседател - Борислав Сандов, в момента е вицепремиер и министър на околната среда и водите, а вторият - Владислав Панев, е депутат. Номинации тепърва ще започнат да излизат.

Покрай избора в ЗД се завъртя, разбира се, интрига, тиражирана от медии с неясна собственост - че "зелените" обмисляли дали да не излязат от "Демократична България" и да не се присъединят към "Продължаваме промяната". От партията посочиха пред Клуб Z, че периодично се чували единични гласове за напускане на дясната коалиция, но такива масови настроения нямало, следователно не се очаква решение в тази посока на Националното събрание през март.

Формацията ще остане с двама съпредседатели, както е сега. За редица активисти решаващо за преизбирането на Сандов щяло да е очакваното решение за трасето на магистрала "Струма" при Кресна, като екоминистърът настоява за изграждането на тунел докато колегата му от МРРБ Гроздан Караджов определя този проект като изклюително скъп и вече обяви предпочитанията си за две еднопосочни трасета - едното сегашният път, а другото по източния склон на Пирин.