Ръководството на ЦСКА-София е изчистило дългът към Юнес Бенжелюн в размер на около 600 хиляди евро, гласи съобщение на кайта на клуба. И по-късно днес получи разрешение да картотекира новите си футболисти с писмо от ФИФА до БФС.

Тимът играе в неделя срещу "Локомотив" (София) отложен двубой от есенния дял, с което практически първенството на Първа лига се подновява.

Задължението е от времето на "Титан АС" в ЦСКА, като Бенжелюн не изигра нито един мач за "червените", а и тогава старши треньор бе Стойчо Младенов.

От съобщението личи, че в ЦСКА-София очаква още загубени дела в Арбитражния спортен съд (след като вече са загубени първо във ФИФА), за които ще отидат парите на феновете. Вчера бе обявено, че за седмица са събрани близо 370 хил. лева.

Вижте изявлението на "червените":

Армейци,

Уведомяваме Ви, че задължението на клуба по казуса с Юнес Бенжелюн е изчистено. Клубът ни преведе във вторник цялата сума по несправедливо присъденото решение на ФИФА и КАС в сметката на адвоката на футболиста. Това стана, след като акционерите и собствениците на клуба Юлиян Инджов и Гриша Ганчев осигуриха по спешност по над половин милион лева, за да се плати навреме.

Сумата, която в момента се събира с ваши дарения в благотворителната сметка, ще бъде използвана целесъобразно за другите случаи, по които също сме престъпно ощетени - срещу Морено Руано, Диас Рибейро, Барос и Тенгариня, както и евентуално по делото на Гуидо Ди Вани.

Веднага получихме писмо от ФИФА, с което остават удовлетворени от действията ни и предоставените платежни и банкови доказателства, давайки ултимативен срок от 3 дни на ответната страна само да потвърди получаването на парите.

Това, разбира се, може да стане с няколко кликвания на компютъра или един телефонен разговор до банката, но явно адвокатите на Бенжелюн умишлено бавят цялата процедура. Въпреки декларираното им уверение, че ще го сторят в най-кратки срокове, вече втори ден те са изключили телефоните си и не правят никакви усилия да напишат един кратък потвърждаващ имейл до ФИФА, че всичко е наред.

Така или иначе забраната за картотекиране от ФИФА ще падне след третия ден от плащането, но забавянето от страна на Бенжелюн и Сие съкращава значително сроковете ни за изискване и получаване на „жълтите карти“ на новите попълнения Маурисио Гарсес и Браян Морено от бразилската и колумбийската федерации. Ще се надяваме на тяхната акуратност, но за съжаление това са процеси, които ние не можем да контролираме и не зависят от нас.

Ръководството на ЦСКА още веднъж благодари на хилядите привърженици, които не спират да участват в кампаниите по набиране на средства за изплащане на сумите по несправедливите съдебни решения.

Отново заедно спечелихме една от битките за ЦСКА - всяко дарение е изключително важно за нас!

Бъдете уверени, че всички дарения ще бъдат използвани за покриване на задълженията, които пречат на нормалното спортно-техническо функциониране на ЦСКА в изключително важен момент в борбата за титлата.

Благодарим ви!"

БФС съобщи следното:

"Българският футболен съюз получи официално становище от Дисциплинарната комисия към ФИФА, с което се потвърждава превеждането на дължимата от ПФК ЦСКА-София към футболиста Юнес Бенжелюн сума.

Въз основа на това ФИФА премахва наложената забрана за регистрация на футболисти на ПФК ЦСКА-София, считано от настоящия момент."