В сградата на МС от тази седмица се влиза с т. нар. зелен сертификат. А 90 на сто от служителите притежават такъв.

Това съобщават от правителствения пресцентър.

Малко след встъпването си в длъжност премиерът Кирил Петков обяви, че ще бъде въведено изискването за зелен сертификат или съответно тестване на работещите на "Дондуков"1.

Това се случи след доста продължителен гратисен период - от около два месеца.

"В сградата на Министерския съвет се допускат само лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване, удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2. Допускат се също лица, които представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта изследване по метода на полимеразна верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизане в обекта, удостоверено чрез валиден документ", напомнят сега от МС.

Посочените условия не се отнасят за  представителите на медиите, съдиите от Конституционния съд и служителите на съда, както и за граждани, куриери и други лица, подаващи документи, жалби и сигнали чрез приемната на администрацията. Изключение от заповедта са и лицата под 18-годишна възраст.

Министерството на образованието изпревари МС във въвеждането на зеления сертификат. Там той влезе в сила от 24 януари.

 
Най-проблемно се оказа въвеждането на това изискване за Народното събрание. То беше съпроводено с дълги обсъждания и словесни сблъсъци между депутатите - по време на заседания на комисиите и в пленарната зала. Против категорично се обявиха от "Възраждане", не беше подкрепено и от ИТН. След въвеждането му се оказа, че то няма правни последствия за народните представители и депутатите от партията на Костадин Костадинов демонстративно и безпрепятствено продължиха да влизат в НС без сертификат, както обясняваха "през вратата".
 
Същевременно расте натискът за премахването изобщо на зеления сертификат. Подобно искане до КС внесоха депутатите от "Възраждане", подкрепени с подписи на свои колеги от ИТН и ГЕРБ.  Според експерти подобна стъпка би могло да се окаже възможна при рязък спад на заетостта на интензивните легла и преминаване на епидемичната вълна.