Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Напълно очаквано - т. нар. зелен сертификат за влизане в сградите на парламента се оказа пълна бутафория. Поне що се отнася до народните избраници.

Изискването за депутатите, администрацията, медиите и гостите на парламента е в сила от 24 януари. За тези, които нямат сертификат и не желаят да се ваксинират, бе обособен пункт за тестване.

Днес обаче е първото пленарно заседание за седмицата и някои депутати, като тези на "Възраждане", влязоха тази сутрин съвсем необезпокоявано в сградата срещу паметника на "Царя". Хората на Костадин Костадинов направиха демонстрация - голяма част от парламентарната група влезе заедно (макар, както стана ясно, сред най-големите борци срещу сертификата има и доста ваксинирани) и не бяха спрени от Националната служба за охрана. Причината - на НСО или друг държавен орган не са вменени такива контролни функции с решението на парламента да въведе мярката за достъп. Затова и се очакваше депутатите без сертификат да влизат безпрепятствено на работното си място.

Малко по-рано тази сутрин Костадинов гостува в сутрешния блок на Нова тв, където обяви, че още вчера е влязъл в сградата на парламента без никой да го спре.   

Имаше и следният диалог с водещите. "Как ще влезете днес в парламента?", попитаха те. "През вратата", беше отговорът.

За днес е насрочено и заседание на правната комисия, на което по искане на "Възраждане" ще се разгледа режимът за достъп със сертификат до парламента. Искането е ясно - мярката да отпадне.

Вчера пък конституционалистът Наталия Киселова посочи, че народните избраници, както всички останали български граждани, имат и административни задължения. Тоест, също като тях трябва да спазват приетото от парламента решение за влизане в зданията на НС. Киселова сравни ситуацията с правилата за движение по пътищата - еднакви за всички, без оглед на това дали си народен представител или друг.

Тя обаче прогнозира случилото се днес - че понеже няма разписани правила за действие при непредставяне на сертификата, депутатите без такъв документ и без тест, направен на входа, ще влизат необезпокоявано. 

Коментари

Предложение.

Предлагам депутатите, които не искат да влизат със зелен сертификат да участват в заседанията on-line. Нали така беше с учениците, които нямаха разрешение от родителите си да бъдат тествани? По този начин ще си спестим гледките с малоумщините на копейкин и подбраните му депутати.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.