Китайската тенисистка Пен Шуай, която изчезна безследно в края на миналата година, след като обвини висш китайски партиен функционер в сексуално посегателство, се появи в публичното пространство. Тя се срещна с представители на МОК, както и с френски журналисти, на които даде интервю, заявявайки многократно, че всичко това е „недоразумение“.

36-годишната тенисистка написа в личния с ипрофил в началото на ноември, че е била насилена секусално от висшестоящ член на партията. Става дума за бившия вицепремиер Жан Гаоли. 30 минути след пускането на поста той изчезна, а малко по-късно изчезна и Пен Шуай. Много от колегите й в световния тенис забелязаха това започнаха кампания за издирването й. 

В интервюто сега тя заявява, че е изтрила поста си, а всичко в него е било погрешно разбрано. Също така във видеоразговор с шефа на МОК Томас Бах тя още през ноември съобщила, че е добре. Това пък твърди самият Бах. 

В събота Пен Шуай лично се видяла с Томас Бах и двамата излезли дори на вечеря в Пекин. Тя му съобщила, че би пътувала до Европа, но едва, след като пандемията отмине. Бах отказа да коментира по-късно пред журналисти дали Пен по собствено желание е оттеглила обвиненията си или върху нея е упражнен натиск.

„Не е наша задача да даваме оценка на положението й“, каза той.

В интервюто Шуай казва още, че най-вероятно е приключила със спортната си кариера, тъй като „болки в коляното и панедмията, както и напредналата й възраст не й позволяват да се върне на нивото, на което е играла досега“.

Пен Шуай, която е звезда в родината си, е специалистка на двойки.