Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е провел видеоразговор с китайската тенисистка Пен Шуай, съобщи организацията в официално съобщение.

В началото на ноември тя заяви с пост в социална мрежа, че е била изнасилвана от бившия вицепремиер на страната Чджан Гаоли. Публикацията й първо бе изтрита, а след това специалистката на двойки изчезна за около три седмици от публичното пространство.

Това породи тревоги в тенис средите, а САЩ и Великобритания заговориха за бойкот на Зимните олимпийски игри в Поднебесната империя през февруари догодина.

Разговорът продължил около 30 минути, като МОК публикува снимки. На една от тях се вижда как състезателката се усмихва. Шуай казала, че се чувства добре и в безопасност. Тя благодарила на Бах за загрижеността. Била в дома си в Пекин, прекарвала времето си със семейството и приятелите, но искала в този момент личното й пространство да бъде уважено, пише в съобщението на комитета.

Щяла да остане свързана с тениса.

Вчера журналист от държавна китайска медия публикува видео, на което се вижда Шуай на тенис турнир в Пекин.

Въпреки това Световната женска тенис асоциация (WTA) излезе с поредно обръщение, в което заявява, че видеата и информациите, целящи да покажат, че Пен Шуай е невредима, не разсейват опасенията за нея. Те не доказват, че спористката не е подложена на цензура и принуда, пише WTA.

Организацията продължава да настоява за независимо и базпристрастно разследване, както за твърденията, че е сексуално насилвана, така и за събитията след това.

WTA, подкрепена от ATP (мъжката асоциация), предупредиха, че Китай може да бъде извадена от календара с турнири. Феминистки организации от цял свят се надигнаха в подкрепа на бившата №1 в света и шампионка от Големия шлем на двойки.