НАТО обмисля по-дългоспочно военно присъствие в Източна Европа, заяви днес  генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Обсъжда се и изпращането на допълнителни бойни групи на югоизточния си фланг. Решение обаче още не е взето.

Столтенберг говори след среща в централата на пакта в Брюксел с полския президент Анджей Дуда.

България се намира на югоизточния фланг на алианса.

Генералният секретар определи съвместното изявление на Русия и Китай като опит да се отрече правото на суверенни страни да правят собствен избор. И изтъкна, че за първи път Пекин се присъединява към призива на Москва НАТО да спре да приема нови членки.

Столтенберг изрази безпокойство от факта, че Русия е изтеглила по-рано във времето ученията на своите ядрени сили. Те ще се състоят този месец.

НАТО трябва да засили военното присъствие по целия си източен фланг, настоя Анджей Дуда. Силите, които ще бъдат разположени там, трябва да бъдат колкото се може по-многонационални, смята Дуда. Страните членки трябва да бъдат готови да пратят свои части на източния фланг по цялото му протежение. Полският президент даде за пример своята страна, която в момента има свои бойци в Латвия и Румъния.

Той настоя също решенията за изпращане на военнослужещи да бъдат вземани не от отделните страни членки, а на ниво НАТО.

Същевременно Дуда изрази мнение, че на предстоящата среща на върха на алианса в Мадрид през юни трябва да бъдат поканени и ръководителите на Украйна и Грузия. Трябва да има и срещи във формати „НАТО-Украйна“ и „НАТО-Грузия“.

Самолет с американски военнослужещи от НАТО кацна снощи в Полша, предаде Ройтерс.
Там трябва да пристигнат 1700 бойци от базата Форт Браг в Северна Каролина.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън нареди да бъдат изпратени близо 3000 допълнителни военни в Полша и Румъния.