НАТО обсъжда разполагането на бойни групи в България, стана ясно от отговор на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг на въпрос на Клуб Z.

„Обсъждаме по-нататъшно увеличаване на нашето присъствие и в югоизточната част на алианса. Обсъждаме да имаме бойни групи не само в Балтийския регион и Полша, но и на югоизток. Но не е взето решение. Ние ще направим оценка и ще вземем решението, когато му дойде времето“, каза той.

Столтенберг говори след среща с външните министри Ан Линде на Швеция и Пека Хаависто на Финландия.

 
В НАТО постоянно оценяват рисковете и постоянно споделят информация със съюзниците, каза още генералният секретар. Една от причините за засилване на присъствието в Черноморския регион през последните години има за цел пактът просто да бъде в състояние да наблюдава и следи ситуацията много внимателно, да събира повече информация.

„Засиленото ни присъствие в източната част на нашия алианс и най-вече в Черноморския регион е донякъде с цел събиране на информация за оценка на ситуацията, но също така, разбира се, и за за да бъдем в състояние да отговорим на всяка ситуация, която би изисквала такова действие от съюзниците в НАТО. Мисля, че това е благоразумно поведение. Това, което правим, е с отбранителна цел, съразмерно и в съответствие с международните ни задължения“, обобщи Йенс Столтенберг.

Според него присъствието на НАТО по никакъв начин не е застрашаващо, тъй като в сравнение със значителното струпване от руска страна в и около Украйна е много ограничено. Но то изплаща силни сигнали и послания за единството на съюзниците и решимостта на алианса да защитава всички членки.

Русия е поискала от НАТО изобщо да спре разширяването и да не приема никакви нови членки, уточни Столтенберг в отговор на друг журналистически въпрос. Той разчита това като настояване Швеция и Финландия също да не влизат никога в пакта.

Ако двете скандинавски страни пожелаят да станат част от алианса, това ще бъде решено единствено от тях и от 30-те членуващи в момента в него 30 държави, категоричен бе генералният секретар.

НАТО има двама свои офицери в Киев и на този етап не смята да ги евакуира, каза още Столтенберг.