Германският канцлер Олаф Шолц заминава днес на първото си посещение във Вашингтон от поемането на поста, на фона на въпроси за ангажимента на Берлин към неговия ключов американски съюзник по време на украинската криза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посрещне Шолц в Белия дом утре. Германия е подложена на натиск от САЩ да заеме по-категорична позиция редом до Вашингтон.

Съмнения относно трансатлантическия съюз се появиха, защото Берлин се придържа към проекта с Русия за тръбопровода "Северен поток 2", който САЩ и източноевропейски държави остро критикуват, и заради неохотата й да изпрати оръжие на Украйна.

Шолц, който през декември наследи Ангела Меркел като канцлер, оглавявайки левоцентристко коалиционно правителство, е критикуван и у дома заради това, че не заявява ясна позиция, а външната политика на Германия към Русия и Украйна се следи много внимателно.

В телевизионно интервю в сряда обаче Шолц каза, че съюзниците на Германия "знаят точно каква" е позицията на федералната република.

Посещението на Шолц във Вашингтон бележи старта на дипломатическа офанзива, целяща деескалиране на напрежението с Русия в условията на загриженост около струпването на руски войски край границата с Украйна и в Беларус.

След пътуването до САЩ Шолц трябва да се срещне с френския президент Еманюел Макрон и с полския държавен глава Анджей Дуда в Берлин.

В четвъртък лидерите на Латвия, Литва и Естония са поканени за разговори в германската столица.

За същия ден са планирани и разговори в рамките на т.нар. нормандски формат между Русия и Украйна, с посредничеството на Германия и Франция.

На 14 и 15 февруари Шолц се очаква да посети Киев и Москва.