Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом на 7 февруари, съобщи най-тиражният германски вестник "Билд", като се позова на информация от правителствените кръгове.

Срещата ще се проведе на фона на конфликта между Русия и Украйна. Страхът от руска инвазия в Украйна и как Западът трябва да реагира на заплашителните жестове на руския президент Владимир Путин ще бъде най-важната тема между Шолц и Байдън.

Двамата политици има за какво да си говорят: американците настояват за строги санкции срещу режима на Путин, за доставки на оръжие за Украйна и за спиране на газопровода "Северен поток 2".

Шолц, от друга страна, категорично отхвърля снабдяването на Киев с оръжие. Засега Бундесверът е готов да достави само 5000 каски на украинската армия. що се отнася до "Северен поток 2" германското правителство иска да изчака и да види как ще се развие кризисната ситуация.

Официално срещата все още се пази в тайна. Говорител на правителството заяви пред "Билд":

"Ще коментираме плановете за пътуване на канцлера в подходящия момент".

За подготвяна среща през февруари между Байдън и Шолц по-рано спомена и говорителката на Белия дом Джен Саки, но без да посочи дата.

За Шолц винаги е било ясно, че при всички положения първо ще посети приятелите си във Вашингтон, преди да отиде в Москва и да се срещне с Путин. Все още няма дата за пътуване до Русия, посочва "Билд", цитиран от БТА.

Освен кризата в Украйна има дълъг списък от теми, които Шолц и Байдън биха могли да обсъдят. Борбата с изменението на климата също ще бъде включена в дневния ред.

Може да бъде поставена и темата за самолетите "Торнадо", а оттам и за участието на Германия в американската програма за споделяне на ядрени оръжия.

Новото правителство в Берлин съобщи, че може да преразгледа отказа на своите предшественици да закупят американски изтребители от пето поколение Ф-35. Те бяха решили да заменят остаряващите 90 изтребителя "Торнадо" на страната с европейски "Тайфун" и с ново поколение американски Ф-18. Причината за това беше желанието на Берлин да не разочарова Франция, която настоява Европа да разработи свой аналог на Ф-35, вместо да купува американския изтребител.