Новото ръководство на държавното газово дружество "Булгаргаз" отрече днес обвинения за съмнителен износ на природен газ за Румъния, отправени от лидера на АБВ Румен Петков и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Цитираните политици казаха по БНТ и бТВ, че в петък дружеството е продало, най-вероятно чрез посредник, на Румъния 60 000 мегаватчаса от синьото гориво, от което неизвестният посредник се е облагодетелствал значително от разликата в цените у нас и в северната ни съседка - съответно 55 евро и 85 евро за мегаватчас.

"Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ бе извършена проверка относно изнесената информация. Вследствие бе установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан". се посочва в позиция на "Булгаргаз", цитирана от БНТ.

Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от "Булгаргаз", които са 37 000 мегаватчаса, се посочва още в позицията.

Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на "Булгаргаз", се казва още в текста.

Той обаче не уточнява колко и кои са купувачите на газа и по какви цени са го закупили. Министърът на енергетиката Александър Николов не коментира.

Коментирайки, казанато от Петков и Овчаров, по-рано днес бившият министър-председател Бойко Борисов заяви, че управляващите "крадат", докато мислят за арести:

"Арести, арести, докато те крадат. И ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони", заяви Борисов.