Държавното газово дружество "Булгаргаз" обяви, че ще разследва съмнителни сделки за износ на газ за Румъния, от които неизвестни засега частни лица може да са се обогатили за сметка на държавата, предаде бТВ.

Предстои разследване какви търгове са били проведени и за какво количество газ както и за това от кого са възложени процедурите, са казали пред медията от дружеството, чието ръководство беше наскоро сменено. Реакцията следва сигнали в национални медии от двама политици тази сутрин.

Лидерът на партия "АБВ" Румен Петков призова тази сутрин министър-председателя Кирил Петков и новото ръководство на държавната фирма "Булгаргаз" да разследват сделка, за която той има съмнения, че е направила предполагаем посредник супербогат за 3 секунди от препродажба на евтин природен газ от България за Румъния.

В интервю за БНТ Петков каза, че "Булгаргаз" вчера е продала 60 000 мегаватчаса газ на Румъния за събота и неделя, очевидно чрез посредник, защото компанията по думите му няма лиценза за такава сделка. Цената на мегаватчас според Петков в България в момента е 55 евро , а в Румъния - 85 евро. За същото разказа пред бТВ тази сутрин бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Ако числата са верни, излиза че финансовият резултат от разликата в цените е 1,8 млн. евро.

"За събота и неделя новият ръководител на "Булгаргаз" направи някого милионер", каза Петков, чиято партия е в коалиция с БСП, която пък е част от управляващата коалиция.  

Петков каза, че не обвинява в лобизъм правителството, което миналата седмица смени ръководството на "Булгаргаз", но добави, че "констатирам факта и чакам обяснение на този факт от министър-председателя".

Овчаров заяви, че "това, за което управляващите критикуваха "Булгаргаз", сега го правят същото, но в още по-големи мащаби".

Той каза и че количеството, за което се твърди, че е изтъргувано с Румъния, се равнява на половината от дневното потребление на България, като е ясно, че страната ни няма откъде да получи извънредни количества.

"Ако се окаже, че тези (изнесените . б.р.) количества са изпомпвани от (газохранилището) в Чирен, при положение че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление", каза Овчаров.

Нямаше веднага реакция от правителството.

""След като дни наред вицепремиерът и финансов министър (Асен Василев) обвиняваше (бившия шеф на "Булгаргаз" ) Николай Павлов, ... много е важно как премиерът и вицепремиерът ще посрещнат вчерашната операция на "Булгаргаз", каза Петков. "60 000 мегавата...Сделките са траяли по 3 секунди и това не бива да бъде подминавано. Иначе у обществото ще остане впечатлението, че сменяме тези, за да сложим онези".

Той цитира и призив на министър-председателя от вчера за арести на лица заподозрени в корупция. 

Междувременно новото ръководство на "Булгаргаз" обяви на уебстраницата на дружеството, че не е получило документацията за актуалното му състояние от предишното ръководство. 

"Причината за това е, че вече освободеното ръководство, в последния си работен ден, е прекратилo трудовите правоотношения на служители, заемащи  ръководни позиции, срещу парични обезщетения  в размер  на повече от 170 000 лева. Екипът  на „Булгаргаз“ ЕАД счита тези действия за недопустими, уронващи престижа и поставящи в риск оперативната дейност на дружеството".