Четирима от най-близките сътрудници на британския министър-председател Борис Джонсън подадоха оставки, а финансовият министър Риши Сунак разкритикува премиера заради язвителна забележка по адрес на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Управлението на Джонсън се сблъсква със засилваща се криза след скандала с празненствата в премиерската резиденция по време на свързаните с коронавируса локдауни във Великобритания.

Вчера оставки подадоха четирима сътрудници на Джонсън - началникът на канцеларията му Дан Розенфилд, неговият главен частен секретар Мартин Рейнолдс, директорът на комуникациите му Джак Дойл и ръководителката на политическия отдел на премиерската канцелария Мунира Мирза.

Розенфилд, Рейнолдс и Дойл бяха пряко свързани с гарнираните с алкохол сбирки, организирани на "Даунинг стрийт" 10, а Мирза се оттегли заради коментара на премиера по адрес на лидера на лейбъристите.

Джонсън беше порицан за това, че е обвинил Стармър, че не е предприел наказателно преследване срещу извършителя на сексуални посегателства Джими Савил, докато е бил начело на прокуратурата. Това невярно твърдение на премиера разгневи не само противниците му, но и някои хора от неговата Консервативна партия.

Канцеларията на Джонсън каза, че Розенфилд и Рейнолдс засега ще останат на постовете си.

Някои депутати консерватори изразиха мнение, че оставките, изглежда, са начало на нещо като дезорганизирани промени в премиерската администрация.

По-рано през седмицата Джонсън обеща промени на "Даунинг стрийт" след оповестяването на критичен доклад във връзка с партитата в резиденцията му.