Имало е лидерски грешки и погрешни преценки на "Даунинг стрийт". Това се посочва в доклада на висшата британска служителка Сю Грей за скандала с партитата в резиденцията на британския премиер Борис Джонсън в разгара на локдауните заради коронавирусната пандемия, предадоха световните агенции, информира БТА.

Грей бе натоварена със задачата да проведе разследване, след като в британски медии се появиха информации за купони по време на локдауните, когато на обикновените хора не беше позволено да се събират на големи групи. Тази сутрин Джонсън получи доклада от разследването.

"Имало е провал в лидерството и в преценката от страна на различни лица на "Даунинг стрийт" и в канцеларията на премиера (. . .). Някои от тези събития не е трябвало да бъдат разрешавани", се казва в документа.

"Най-малкото някои от тези събирания, за които става дума, са сериозен провал в спазването не само на високите стандарти, към които се очаква да се придържат работещите в ядрото на правителството, но и на стандартите, които се очаква да бъдат спазвани от цялото британско общество", се посочва в документа.

Това се казва в резюме на заключението от разследването, публикувано в медиите. По искане на полицията по-голямата част от изводите в пълната версия на документа засега не са разпространени, защото е започнало и полицейско разследване за извършено престъпление.

Джонсън се извинява

След като основните изводи от доклада на Сю Грей бяха огласени в понеделник, Джонсън реши да се извини, предаде Ройтерс.

"Искам да се извиня", каза британският премиер в парламента.

"Извинявам се за нещата, които просто не направихме както трябва и се извинявам за начина, по който се отнесохме към този въпрос". Той каза, че правителството трябва да си извлече поуки от критиките и обеща, че ще промени начина си на работа на "Даунинг стрийт".

"Разбирам и ще се поправя", каза Джонсън. "И искам да кажа на гражданите на тази страна. Знам какъв е проблемът и той е дали на това правителство може да се вярва, че ще изпълни обещанията си. И аз казвам: да, може да ни се вярва, може да се ни се вярва, че ще изпълним обещанията си", подчерта той.

Британската полиция ще се свърже до няколко седмици с когото е необходимо, за да зададе въпроси за купоните по време на локдаун, заяви днес полицейската служителка, наблюдаваща разследването. Имаме материали, предоставени този петък - доста над 500 страници и над 300 снимки, каза пред репортери командир Катрин Роупър. Тя каза, че не знае кои точно са хората, с които полицията ще се свърже, но разследването се съсредоточава върху индивидуални нарушения на разпоредбите за справяне с COVID.

"Ще се свържем с хората, от които искаме да получим допълнителна информация по редица въпроси", добави Роупър