Русия осъди днес решението на САЩ да изпратят допълнителни войски в Европа в подкрепа на съюзниците си на фона на продължаващите опасения от руска инвазия в Украйна, предаде Би Би Си.

Москва каза, че това е "разрушителна" стъпка, която засилва напрежението и намалява възможностите за политическо решение.

Пентагонът съобщи вчера, че 2000 американски войници ще бъдат изпратени от Северна Каролина в Полша и Германия, а други 1000, които вече са в Германия, ще отидат в Румъния.

Русия има над 100 000 войници близо до Украйна. То отрича да е планирало нахлуване.

 
Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко каза, че това е „разрушителна“ и „неоправдана“ стъпка. Той добави, че тя ще "зарадва" украинските власти, които ще продължат да саботират споразумението от Минск "безнаказано".

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков призова САЩ да „спрат ескалацията на напрежението“ в Европа, заявявайки, че новото разполагане на войски влошава ситуацията и добавя, че руските опасения относно разширяването на НАТО на изток са „абсолютно оправдани“.

Пентагонът заяви, че американските войски, които са разположени, няма да се бият в Украйна, но ще осигурят защитата на съюзниците на Вашингтон.

Напрежението се повиши осем години след като Русия анексира украинския полуостров Крим и подкрепи кървав бунт в източния регион на Донбас.

Москва обвинява украинското правителство, че не е изпълнило споразумението от Минск - международно споразумение за възстановяване на мира на изток, където подкрепяните от Русия бунтовници контролират части от територия и най-малко 14 000 души са убити от 2014 г. насам.

САЩ и западният военен алианс НАТО поставят под въпрос продължаващото натрупване на руски сили близо до Украйна.

Днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът е видял "значително движение" на около 30 000 руски войници към Беларус през последните няколко дни - най-голямото разполагане в страната след края на Студената война.

Русия казва, че войските са там за съвместни военни учения.

Междувременно Украйна се опита да успокои говоренето за конфликт. Министърът на отбраната Алексей Резников каза днес, че броят на нарушенията на примирието в Източна Украйна е намалял.