Русия забвани дейността на „Дойче Веле“  в Русия и затвори кореспондентските офиси на германската медия в Москва. Журналистите са с отнети акредитации. Така Русия реагира на отказа на Германия да даде лиценз на руския тв канал RT.  

Кристоф Юмпелт, говорител на „Дойче Веле“, заяви пред „Шпигел“, че медията е разбрало за санкцията от другите медии. Към тях не се е обръщал никой официално. „Дойче Веле“ ще изчака официалното становище на Русия и ще даде публично изявление.

Спират се всички предавания на „Дойче Веле“, излъчвани чрез сателит  на територията на Руската федерация. А кореспондентското бюро ще бъде обявено за "чуждестранен агент". Страната изисква от независимите медии, НПО и физическите лица, които получават дарения от чужбина и са “ангажирани с политическа дейност”, да се регистрират и да декларират себе си като “чужди агенти”.

Русия има списък с германски държавни и обществени представители в Русия, които според Москва са участвали във възпрепятстването на получаването на лиценз от страна на Russia Today (RT). Те също ще бъдат санкционирани. На някои държавни чиновници ще се отказва достъп до руска територия. Този списък няма да бъде оповестяван публично.

Германия не позволява държавни радиопредавания – независимо дали са руски или американски, посочи външната министърка Аналена Бербок. Причината е историческа. Русия обаче тълкува неиздаването на лиценз за RT като нарушаване на медийната свобода.