Президентът Джо Байдън официално одобри разполагане на допълнителни сили на САЩ в Източна Европа, предаде Си Ен Ен. Очаква се Пентагонът да обяви днес, че войските ще бъдат изпратени "в следващите дни", съобщи телевизионният канал, цитирайки представители на ведомството.

Изпращането на войските показва подкрепа към съюзниците от НАТО, които се чувстват застрашени от военните действия на Русия близо до Украйна, са казали официални лица пред Си Ен Ен.

Според информацията се очаква Пентагонът да обяви, че хилядите допълнителни американски войници ще заемат позиции в Европа. Те ще бъдат приблизително 2000 в Полша и още няколко хиляди в югоизточните страни от НАТО, включително Румъния, са казали източниците пред телевизията. Общата численост на новите сили ще бъде 3 000, предаде Ройтерс.

Според Би Би Си, която цитира служители от Белия дом,  Байдън изпраща още  2 000 войници в Европа. Те щ е бъдат изпратени от форт Браг в Северна Каролина в Полша и в Германия и още 1 000 американски войници, които са вече в Германия, ще отидат в Румъния.

САЩ поставиха 8500 военнослужещи у дома в повишена готовност, в случай че Силите за бързо реагиране на НАТО бъдат задействани, припомня Си Ен Ен.

САЩ и НАТО вече са разположили  десетки хиляди други свои войници в трите балтийски републики и в Полша. САЩ имат свои войски в Западна Европа, които веднага могат да бъдат прехвърлени на изток заедно с тези, които се очаква да пристигнат от Америка.

Американските войски ще действат на двустранна основа с приемащите ги страни, докато бъде взето решение НАТО да активира многонационални сили за реагиране. 

Междувременно сателитни изображения на MAXAR показаха масирано руско военно присъствие в Беларус на разстояние от няколко до 240 км от нейната граница с Украйна. Москва и Киев съобщиха по-рано, че подготвят големи съвместни военни маневри, които ще се проведат през февруари.

 
Tова сателитно изображение, доставено от "Максар Текнолъджис" (Maxar Technologies) показва ракети СС-26 "Искандер" събрани в полигона Осиповичи край Брестки в Беларус в неделя 30 януари 2022 г. Снимка АП / БТА
Руско-беларуските учения в същия район са вече в ход. Снимка АП / БТА