Международната космическа станция (МКС) ще продължи да функционира до 2030 г., а в началото на 2031 г. ще падне в Тихия океан, стана ясно от обновен доклад на НАСА тази седмица.

Наскоро космическата агенция реши наскоро да удължи за пореден път мисията на МКС, но както става ясно - за последен. През 2030 г. МКС ще е на над 31 години - тя бе разположена в орбита през 1998 г. 

Причината е високата цена за поддръжка и множеството остарели компоненти. Обсъжда се разработката на нова космическа станция, чието изстрелване също би било много скъпо, но надеждата е че новите материали и инженерни идеи могат да й осигурят също много дълъг живот на по-малка цена.

НАСА, разбира се, има план за внимателното приводняване на станцията. Голяма част от нея ще изгори в орбита, но останките ще бъдат насочени към т.нар. точка Немо, място в Тихия океан, което е много отдалечено и познато като "космическо гробище", защото се ползва често за безопасно сваляне на сателити. Останките от станцията ще потънат.

Операцията на станцията обаче няма да намалява - освен че ще продължават различните експерименти с астронавти на станцията, ще се увеличават и частните полети за космически туристи в следващото десетилетие. Една от надеждите на НАСА е, че интересът на богатите (които могат да си позволят подобен полет) може да генерира финансиране за следващата космическа станция.