Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След над 20 години в орбита Международната космическа станция е много позната на публиката - но в голяма степен от компютърни графики, а не реални (и добри) кадри в орбита.

Слънчевите панели с различните им форми, американският и руският модул, множеството антени... Всички тези компоненти са налице в множество изображения, но наистина оживяват в кадрите, пуснати от NASA Johnson в социалните мрежи.

Рядко обаче има и наистина опитен фотограф в Космоса. NASA не съобщава кой е той, но по всяка вероятност зад тях стои астронавтът Томас Пескет. Френският инженер доскоро беше един от най-активните фотографи на борда на МКС и когато се завърна миналия месец след поредния си престой на станцията, разкри, че трябва да подреди над 245 хиляди кадъра само от последните 6 месеца.

Той вероятно е имал добра възможност да снима МКС на фона на черния космос в деня, в който се е прибирал вкъщи на борда на космически кораб на SpaceX.

Станцията се движи с бясна скорост - над 27 хил. км/ч - около Земята и всяко денонощие наблюдава 16 изгрева и залеза. Затова и слънчевите панели трябва постоянно да променят позицията си, за да хващат възможно най-много слънчеви лъчи.

МКС вероятно ще бъде пенсионирана в следващото десетилетие, тъй като е вече доста стара - започва работа през 1998 г. Текат разговори за нова космическа станция, но това би било огромен разход за множество държави по света. Самата МКС струваше само до 2010 г. на всички държави, вложили средства в нея - най-вече САЩ и Русия - над 150 млрд. долара.

Станцията е дълга около 100 метра. Има пълен капацитет за постоянeн престой на 7 души (колкото са и там в момента), но за кратки периоди е имала до 10 души на борда, а понякога - и само трима. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.