Решението да се влиза в Народното събрание със зелен сертификат не е добре обмислено и приравнява парламента на "мол, на театър, на цирк", смята депутатката от ИТН и бивша председателка на НС Ива Митева.

Тя изрази по-елегнатно вариант на позицията "всеки сам си преценя":

"Зеленият сертификат е тема, по която и аз се изморих да говоря. Моята теза е, че аз не съм за или против зеления сертификат. Смятам, че всеки човек трябва има право на избор и трябва да го направи  свободно. Става въпрос на подход", заяви тя. 

И отбеляза, че иска правилата да се спазват, но не било преценено, че няма начин да се наложи санкция на депутатите, които не спазват правилата - нещо, което бе факт в деня на влизане в сила на мярката.

"Народното събрание трябваше да види какво е правното основание за приемането на този сертификат. А не да приема такъв акт, който не почива на нищо", обясни тя. "Ние не искаме да даваме пример, че в парламента можем да си правим каквото си искаме. Има си правила и искаме тези правила да се спазват"

Митева е оптимистична за новата коалиция и смята, че работата й е започнала добре. Не трябвало да има скоро предсрочни избори, а на тезата на Христо Иванов от "Да, България", че правителството няма да изкара пълен мандат отбеляза:

"Христо Иванов, както винаги, може би е по-чувствителен."