В един от най-великите мачове в новата история на тениса, Рафаел Надал надви Данаил Медведев във финала на "Аустрелиън оупън" - 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5. Битката продължи близо 5 часа и половина, руснакът поведе с 2:0 сета.

Насреща му обаче бе Надал, който сътвори нещо епохално. Обрат, донесъл му титла №21 в Големия шлем. Така той изпревари Роджър Федерер и Новак Джокович, които остават с по 20. Матадора взе втора титла в Мелбърн - първа след 2009 г. 

Испанецът се изравни с Ноле, който единствен до днес в "Откритата ера" беше ставал №1 повече от веднъж във всичките надпревари от Шлема.

Медведев бе напът да спре още един от Тримата големи да запише 21-ви триумф в Мейджър турнирите. През миналата година направи това с Джокович. 

Днес Медведев превъзхождаше Надал в първите два сета. Във всичко. Матадора направи много непредизвикани грешки в опита си да играе на предела - руснакът го принуди да прави това. Сбърка и лесни топки. Обратно - Медведев връщаше почти всичко и вземаше по-верните решения. Той бе по-бърз и по-хладнокръвен. 

Надал воюваше на почти всеки свой сервис гейм. Обяснимо той бе подкрепян от огромна част от публиката, което на моменти дразнеше руснака. Той имаше противоречиви отношения с австралийците тази година в "Мелбърн парк".

В първия сет Медведев рано се сдоби с пробив, който затвърди. В края на сета прибави още един и взе аванс.

Във втория Надал промени играта си, залагайки на повече разнообразие и на форхенда си. Той проби за 3:1, но продължи да е колеблив на своя начален удар и Даниил не чака много, връщайки брейка. Бившият №1 в света се сдоби с нов - 5:3. И когато сервираше за сета се стигна до маратонски гейм, в който, след спасени четири точки, Рафа все пак бе сразен. И не след дълго частта отиде в тайбрек. 

Испанецът отново имаше предимство на два пъти - с минипробиви. Но нервите на Медведев издържаха и той се измъкна за пореден път. Руснакът вкара няколко прекрасни минаващи удара. Така той поведе с 2:0. Триумфът бе близо.

Имаше нахлуване на корта - протест с призив за освобождаване на бежанци.

Не и когато играеш срещу Надал, измъквал се от какво ли не в кариерата си. Той просто продължи да се бори. В третата част при 2:3 гейма се спаси от 0:40. А при 4:4 проби. И взе сета! Едно от най-сигурните неща на този свят е, че никога не бива да бъде отписван. Не и при битка, каквато винаги е способен да даде, каквото и да става, както и да изглеждат нещата.

И ето че психологията на мача се промени. Медведев започна да греши повече, да реагира на публиката и води ненужни разговори със съдията. Не беше вече толкова уверен, докато опонентът му започна да цели линиите и да го хваща в крачка.

В четвъртия сет се стигна до размяна на пробиви при 2:1 и 2:2. Надал удари първи, Медведев отговори. Но Мадатора пак имаше волята и уменията да не отстъпва - 3:2, този път затвърждаване - 4:2, и след размени сетовете бяха изравнени. Какъв мач! Над четири часа!

Умората личеше и при двамата, но руснакът навлезе във водите на големия шампион. 5-сетови драми. Двамата спечелиха по два сервис гейма и в петия Надал пак извади сабята - пробив, 3:2! Следващият гейм  бе титаничен. Той продължи близо 13 минути, Медведев имаше три възможности да върне брейка. Как успя Рафа да го измъкне? Поглеждаме към визитката му и разбираме как - 4:2. Първата ракета на Русия бързо намали - 3:4. 

Пореден фундаментален гейм, при който Надал имаше трудности, но той се справи - 5:3. И 4:5. 

Рафаел Надал сервираше за историята и поведе с 30:0. Но сервисът му не проработи този път, а и напрежението вероятно си каза думата. Без да направи кой знае колко, Медведев остана в битката в последния възможен момент след удар в мрежата на Рафа - 5:5. Какво още имаше да видим?

Видяхме нов обрат на съдбата - пореден пробив, този път за испанеца, който максимално затрудни противника си при неговото подаване - 6:5.

Този път обаче нямаше пощада. Големият боец реши да прекрати драмата - 7:5 след 40:0 и три мачбола. Гейм, сет, мач и историческо постижение за Рафаел Надал!