Даниил Медведев и Феликс Оже-Алиасим изиграха мач №1 на Откритото първенство на Австралия поне досега - 6:7(4), 3:6, 7:6(2), 7:5, 6:4. Той продължи 4 часа и 42 минути и е първият тази година, в който се стига до обрат - от 0:2 до 3:2. И е един от тези сблъсъци, след които се съжалява, че само единият тенисист продължава напред.

В четвъртия сет руснакът спаси мачбол на свой сервис. В още няколко ситуации, дори в края на срещата, когато бе изправен пред две точки за пробив при 5:4, световният №2 се измъкна благодарение на началния си удар. Той показа изумително спокойствие и характер. В първите два сета беше неузнаваем, но постепенно започна да вдига нивото.

Канадецът изнесе страхотен мач, като днес щеше да спечели срещу повечето играчи в тура, при това с 3:0 сета. В края показа признаци на умора, грешките му зачестиха. Двубоят се превърна в тенис класика.

В другия четвъртфинал от тази част на схемата победителят бе излъчен неочаквано лесно. Стефанос Циципас "настъпи газта до долу", което дойде твърде много за двукратния шампион на "София оупън" Яник Синер - 6:3, 6:4, 6:2. 

По един пробив стигна на гърка в първите два сета, а в третия той реши да не губи много време на корта. Това е вторият положителен факт за него - след самата победа и отличната игра. Още повече предвид това, че съперникът му на полуфинала (Медведев) изхаби много повече енергия - не само физическа.

Циципас за трети път е в топ 4 на "Аустрелиън оупън" и за втори пореден. А Синер показва, че е на прав път. Медведев и Циципас вече оформиха велико съперничество. През миналата година първата ракета на Русия спечели с 3:0 на полуфинал, а сега поне предварителните очаквания са, че ще му бъде значително по-трудно.

Полуфиналната двойка при жените оформиха Даниел Колинс (САЩ) и Ига Швьонтек (Полша). Американката сложи край на чудесния рейд на Ализе Корне (Франция) - 7:5, 6:1.

Другият четвъртфинал бе доста по-оспорван. Фаворитката Ига Швьонтек трябваше да положи огромни усилия и да прави обрат срещу Кая Канепи (Естония), една от приятните изненади в турнира - 4:6, 7:6(2), 6:3. 

Полуфиналистки са също Ашли Барти (Австралия) и Мадисън Кийс (САЩ). А при мъжете Рафаел Надал (Испания) и Матео Беретини (Италия).

Новак Джокович се завръща на корта в края на февруари

Новак Джокович е заявил участие на турнира от ATP 500 в Дубай от 21 февруари. Ако Жокера играе там, това ще е първата му надпревара за годината. Той беше депортиран от Австралия, след като опита да влезе в страната с медицинско изключение за ваксинация. Федерален съд зачете мотивите на министъра по имиграцията Алекс Хоук да анулира визита му.

Джокович игра за последно на "Купа Дейвис" през декември м.г., а в ATP - малко преди това на финалите в Торино.

Почти сигурно той няма да може да се изявява на двата Мастърса в САЩ (първи за годината) през март. От април започва сезонът на клей с турнири в Монако, Испания, Италия и, разбира се, Франция с "Ролан Гарос", който е в края на май.