Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България не иска още американски войници на своя територия, предпочита да дойдат бойци от европейски съюзници в НАТО, заявиха пред Клуб Z дипломати в Брюксел.

Такъв е планираният отговор на страната ни за руското струпване край Украйна и опасността от нова агресия.

Очаква се страната ни да направи такова предложение в средата на февруари, казаха пък източници от София. Това ще стане, ако дотогава ситуацията не се влоши още повече. Решението може да съвпадне със срещата на министрите на отбраната от страните членки на НАТО. Тя е насрочена за 17 февруари в Брюксел.

Властите у нас предпочитат военнослужещи от по-големи европейски страни. И Франция дори е готова да прати свой контингент у нас, допълниха източниците ни.

Причина за намеренията на България са няколко. Първо, обществената подкрепа за НАТО е намаляла в последно време, показват проучванията. На второ място, България по традиция предпочита на не дразни Русия. И затова трябва да бъде намерен начин как неизбежността на такова разполагане да се поднесе в приемлив вид на хората у нас. По въпроса трескаво работят в Министерството на външните работи, твърдят запознати.

Румъния например е в доста по-лесна ситуация. Там обществената подкрепа за НАТО е доста по-висока.

Същевременно обаче в Германия, Франция и някои други страни също залагат на по-мек подход и предпочитат да не дразнят Русия поне явно, отбелязват брюкселските дипломати.

И България, и Румъния са на югоизточния фланг на НАТО. Дипломацията в София се консултира с Букурещ и същевременно умува как да обясни на алианса факта, че не е склонна към увеличаване на американското военно присъствие на наша територия.

Днес стана ясно, че по нареждане на американския президент Джо Байдън Пентагонът е поставил в повишена готовност близо 8500 базирани в САЩ войници, които могат да бъдат изпратени в Европа при руска агресия в Украйна.

Вчера пък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в отговор на въпрос на Клуб Z, че НАТО обсъжда увеличаване на присъствието на югоизточния си фланг, където е и България. Той обаче допълни, че първо ще бъде направена оценка и когато му дойде времето, ще бъде взето решение.

Също вчера бе съобщено, че Испания и Нидерландия смятат да изпратят изтребители у нас.

Необходимостта от по-голямо военно присъствие в Черноморския регион се обяснява и със способността на Русия да удвои за много кратко време своето струпване край Украйна, изтъкнаха източниците ни в Брюксел. В момента Москва е съсредоточила в района 140 000 военнослужещи. Отделно тя мести от Средиземно в Черно море свои бойни кораби.

Коментари

Безумие

Ако това е вярно, то тогава някой майсторски е подвел премиера. Франция изпраща войски в Румъния и надали ще е в състояние да изпрати и в България. Тоест нашето изискване е опит за типично селяндурско извъртане - искаме нещо, което знаем, че няма да стане. Но дебелашки ще се оправдаваме пред съюзниците и робски ще се наведем пред Путин. Щото ние и от Путин сме по-………

Един там

Вечната колизия: как да бем руснаците, без да ги бием?! Само генералите Колев и Тошев знаят отговора - няма как! Руснака разбира само аргументите на силата и уважава само тези дето го мачкат.

Скапани андрешковци-русоблизци

Същото беше и с грипените - всичко друго, но не и американско. Господ да ги затрие и зелените чорапи, и техните креатури.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.