Финландия не членува в НАТО (Швеция - също.) Имат договор за приятелство с Алианса, провеждат съвместни учения, но не са членове. НАТО казва, че ако пожелаят - ще ги приемат за една нощ. Финландците обаче благодарят за доверието, но засега се въздържат.

Викам си - фините ги е страх от Русия и затова. После се сещам за "Зимната война" - 1939 и си казвам: бе, не са баш от най-страхливите. Разказали са играта на Червената армия - направо са ги уморили от студ и глад, държейки непробиваема линията Манерхайм с пет пъти по-малко войска.

Щото финландците имат едно нещо, дето май само те го имат - SISU. Това е една особена дума, означаваща комбинация от упоритост, вяра, целеустременост, кураж, издържливост, непоколебимост... Абе - Сису. Мечка те гони в гората - сису, руснаци с калашници искат да те застрелят - сису, войната е разрушила цялата ти държава и трябва да я построиш отново - сису, шведите искат да те бият на хокей - сису.

Поглеждам картата - 1340 километра граница с Русия. Как се пази такава граница?! Само със Сису не може да стане...

И в този момент, четейки разни военни неща за Финландия, стигам до съобщение на Ройтерс - Финладия поръча на "Локхийд-Мартин" 64 изтребителя Ф35 за 9.6 милиарда долара.

Просто за да подчертая - шейсет и четири Ф35 (Израел има 30 в момента и са поръчали още 50.)

Финландските въздушни сили имат на въоръжение и 55 самолета Ф18- Хорнет.

Населението им е 5.5 милиона, а брутният национален продукт - 271 милирада долара годишно. Естествено, че могат да си купят самолети за 9.6 милиарда. И могат да имат високотехнологична армия и могат да пазят 1340 км граница с Русия. Защото в крайна сметка: ИКОНОМИКАТА!

Силна икономика + Сису = да, така става.

И, разбира се, НАТО ще казва: ма, моля ви се, госпожа министър-председател, заповядайте когато Ви е удобно. Вашето място е запазено. И, разбира се, Путин няма да трупа войски на твоята граница, а на украинската (тук прекалено опростявам, знам, но има и капка истина). Защото Путин е това, което в американските филми наричат bully - онзи неприятен пъпчив тип с кръгла глава, който тормози слабите и беззащитните.

Финландия, за разлика от Украйна, е силна икономически, независима държава с почти нулева корупция. Костелив орех, защо Путин да се хаби с тях, като може да се гъбарка със симпатичните, но много корумпирани и доста посредствени икономически украинци?

Украйна има брутен национален продукт от 153 милиарда при население 44 милиона. Почти два пъти по-малко от Финландия при 8 пъти по-голямо население.

Даже не ми се говори за България. Няма Сису, няма Мису, няма икономика, няма и магистрала дори - има корупция, има яко крадене, има болезнена посредственост.

Цяло чудо е, че сме приети в НАТО. Трябва да му целуваме ръка на НАТО по три пъти на ден, че по някакви си негови причини ни е взел под крилото си. Щото с нашите 8 F16-ки, дето даже не сме ги виждали още...

---

Бел. ред. Мнението на Ясен Бочаров препубликуваме заради очевидната му актуалност и с позволение от автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.