Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В НАТО вече подготвят писмен отговор на исканията, които Русия постави пред пакта, за да изтегли войските си от границата с Украйна. Сред тези искания е изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния и отказ на Украйна за членство в пакта.

Този писмен отговор няма да успокои ситуацията, напротив, смятат в правителството в Берлин. Към него се прибавят и активните разговори на Швеция и Финландия с НАТО в Брюксел. Двете държави обмислят евентуално членство в пакта заради новата ситуация с Русия, стана ясно преди седмица. Правителствата в Стокхолм и Хелзинки обаче обявиха, че засега няма да подават молба за членство, но ще разчитат на партньорството на НАТО. Днес външните министри на Швеция и Финландия ще се срещнат с шефа на НАТО Йенс Столтенберг.

В същото време Швеция започна да струпва войски на балтийския остров Готланд. При това релокализиране не става дума само за повишване на готовността, а за преструктуриране на военните сили около границата. 

Швеция и Финландия са обезпокоени от активността на руски военни кораби в Балтийско море.

Шест кораба – повече от обичайното, са се намирали в морето в средата на седмицата и са изчаквали успокояване на времето.

Над Финландия пък са засечени руски самолети. Провокациите и в двете страни се увеличиха през последните дни. Дронове от неизвестна засега посока са обикаляли над шведските атомни централи. 

Норвегия също съобщи за обезпокояващи събития – оптичен кабел, положен в Баренцово море, който свързва страната със сателитната й станция в Арктика, е бил мистериозно прекъснат. Към всичко това се прибавя и изявлението на Русия навръх Коледа, че тя успешно е тествала новата си хиперзвукова ракетна система „Циркон“.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.