Прокурорската колегия на ВСС днес "претупа" заедно с пакет от други разнородни точки грама от Лаура Кьовеши, пратена до нас.

В рамките на заседанието Огнян Дамянов изчете, че европейският главен прокурор ни съобщава официално, че Ивайло Илиев е одобрен за 9-и роден представител във ведомството, Анита Джамалова (зам. -шеф на Окръжна прокуратра - Перник) е отхвърлена и че трябва да пратим ново предложение. Както е известно, квотата на България е от 10 души - бройка се дава на различните държави по преценка на Европрокуратурата.

Както Клуб Z писа, при повторна процедура на 19 септември 2021 - след като първо безпрецедентно бяха отхвърлени 6 от общо 10 български кандидатури, кадровиците - макар и в отсъствие на Иван Гешев, гласуваха така синхронно, че излъчиха точно 6 кандидати с огромна преднина пред останалите 13. 

За сравнение - от тях повечето останаха с 0 гласа, а най-много (3 гласа) събра само един - прокурор Милко Момчев.

Днес това се оказа проблем. Огнян Дамянов съобщи, че няма друг с 6 гласа от одобрените от родния ВСС и това означава, че следва да прекратим процедурата.

В пакет с други точки при познатото единодушие 9:0 членовете гласуваха текст, че прекратяват процедурата за избор на български делегирани прокурори, открита от 16 юни 21 г., "тъй като следващите по ред кандидати не са получили подкрепа от необходимото мнозинство от присъстващите членове на колегията". 

След приетото днес решение следва да се открие нова процедура. 

Междувременно - както Клуб Z писа - само преди дни европрокуратурата се похвали със старта в съдебна фаза на първото дело  по неин обвинителен акт. То е в Специализирания съд, който ГЕРБ гласува да е компетентен за делата от Люксембург.

Донякъде в разрез с гигантските очаквания у нас, процесът е срещу чиновник от Държавен фонд "Земеделие", взел 5000 лв. подкуп на бензиностанция.

Иначе гласуването днес в Прокурорската колегия бе в отсъствие на Иван Гешев. Главният прокурор е на двудневно посещение в Брюксел.

Ето и съобщението на пресцентъра му:

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където в периода 26 - 27 януари 2022 г. ще проведе работни срещи с представители на Европейския парламент.

Основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху ролята на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас, както и предизвикателствата, които стоят пред страната ни в тази насока. В рамките на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство. Главният прокурор Иван Гешев ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

В рамките на посещението си в Брюксел Иван Гешев ще се включи от Европейския парламент и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България. В тази връзка ПРБ изпрати на членовете на Мониторинговата група информация за актуалното състояние на въпросите, обект на обсъждане в предходни дискусии.

Ето и съобщението на ВСС за решението днес:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да прекрати процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори от Република България, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 22/16.06.2021 г., тъй като следващите по ред кандидати не са получили подкрепа от необходимото мнозинство от гласовете на присъстващите членове на Колегията, съгласно проведеното гласуване в заседание на Колегията по протокол № 30/10.09.2021 г.

Решението е взето във връзка с получено писмо от европейския главен прокурор, адресирано до заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова. С него европейският главен прокурор информира за решение № 124 на колегията на Европейската прокуратура от 12 януари 2022 г. с което Ивайло Илиев е назначен за европейски делегиран прокурор от България с мандат от пет години с възможност за подновяване, и за решение № 125 на колегията на Европейската прокуратура от същата дата, с което кандидатурата на Анита Джамалова за европейски делегиран прокурор от България е отхвърлена. В писмото се отправя искане за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България.