Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Иван Гешев замина за Турция по покана на своя колега Бекир Шахин, за да разгледа новата сграда на турското държавно обвинение в Анкара. 

"Основен акцент в разговорите между ръководствата на прокуратурите на двете съседни страни ще бъде продължаване на отличното сътрудничество по наказателноправни въпроси, сферата на антитероризма, както и противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата с нелегалната миграция", пише в прессъобщението на българската прокуратура.

Главният прокурор на Върховния касационен съд (както е пълната титла на домакина) Бекир Шахин бе избран от президента Реджеп Ердоган на 4 юни 2020 г. измежду предложените му няколко кандидати, излъчени от общото събрание на съдиите и прокурорите на Върховния касационен съд. 

Новата сграда на турската главна прокуратура.
Снимка Прокуратура към Върховния касационен съд на Турция.

 

Досега той е бил домакин на главните прокурори на Азербайджан, Замбия и Сомалия, както и на омбусмана на Кения, сочи официалната страница на турската главна прокуратура. 

Не сме споменава колко дни ще продължи визитата на Гешев.

Същевременно българската евродепутатка социалистка Елена Йочева съобщи във фейсбук, че Иван Гешев трябва да дойде на изслушване в Европейския парламент на 27 януари заедно с премиера Кирил Петков и министрите на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ) и на културата Атанас Атанасов (ПП).

Те ще бъдат изслушани от Групата за заблюдение на демокрацията, върховенството и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, наричана още Мониторингова група. Елена Йончева е единственият член от България на тази група.

Изслушването е изключително важно, тъй като е част от по-голямото наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона, изтъква Йончева. В дискусията ще се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.

Мониторинговата група ще зададе конкретни въпроси - дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

Коментари

С какво право?

С какво право червено-русофилистичната национална предателка и радетелка за признаване на македонско малцинство в България МИЛИйончева търси сметка от Главния прокурор?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.