Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Колегиумът на Европейската прокуратура отхвърли кандидатурата на Анита Джамалова за делегиран прокурор в България.

Това съобщиха специално за Клуб Z от базираната в Люксембург институция.

Джамалова, която е зам.-председател на окръжната прокуратура в Перник, не изпълнява всички изисквания по член 17, алинея 2 от Регламента за Европейската прокуратура, се казва в решението.

Изискванията гласят:

„От момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи.“

В същото време за делегиран прокурор е назначен Ивайло Илиев, съобщиха от институцията, оглавявана от Лаура Кьовеши. Неговият мандат е 5-годишен и може да бъде подновен.

Така България вече има 9 от 10 делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Първата група бе номинирана през февруари 2021 г. Тогава обаче от институцията одобриха само четирима.

В края на октомври 2021 г. бяха одобрени нови четирима български кандидати. За Анита Джамалова и Ивайло Илиев  Колегиумът счете, че има някои неясноти в техните автобиографии или мотивационни писма. Така отговори на въпрос на Клуб Z Лаура Кьовеши на 6 декември 2021 г.

Одобрените досега останали 8 български делегирани прокурори са Анна Алексова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Елена Попова, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.