Евентуално руско нахлуване в Украйна може да представлява "най-голямата инвазия" след Втората световна война предвид масираното руско военно присъствие близо до украинската граница, каза американският президент Джо Байдън, цитиран от ДПА. Едно такова събитие може да промени света, заяви пред репортери президентът. Той добави, че руският президент Владимир Путин "продължава да трупа войски покрай украинската граница откъм Беларус".

Запитан дали би обмислил да предприеме необичайната стъпка да наложи пряко санкции на Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, Байдън отговори утвърдително, отбелязва Ройтерс.

По-късно днес и Великобритания не изключи възможността за налагане на персонални санкции на руския президент Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна. Това заяви британската външна министърка Лиз Тръс, цитирана от Ройтерс.

На въпрос за възможни санкции срещу Путин тя отговори "Не изключваме нищо".

"Ще предложим ново законодателство, за да втвърдим санкционния си режим, така че да можем да санкционираме повече компании и физически лица в Русия. Ще представим предложението си в близките дни", каза министърката пред телевизия "Скай нюз".

Байдън подчерта, че американски войски в Украйна няма да бъдат разполагани.

Вчера висш американски правителствен служител каза, че Вашингтон и съюзниците му се подготвят за възможно намаляване на руските газови доставки за Европа при ескалация в Украйна.

Работим със страни и компании от цял свят, за да гарантираме сигурността на доставките и да смекчим ценовия шок, засягащ както американците, така и световната икономика, каза той.

Друг висш американски правителствен служител акцентира върху тежките последици за руската икономика, ако Москва използва като инструмент газовите и петролните доставки.

Русия се нуждае от приходите от петрол и газ поне толкова, колкото Европа се нуждае от енергийните си доставки. Така че това не е асиметрично предимство за Путин. Това е взаимозависимост, отбеляза той.

Представителят подчерта, че ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ са готови да наложат санкции, които ще са много по-сериозни от наказателните мерки през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим.

Този път ще започнем с най-горното стъпало от стълбицата и ще останем там. Опитахме се да предупредим съвсем ясно за това, допълни той.
В добавка към финансовите санкции Москва ще се сблъска с нови мерки за контрол на износа, които ще засегнат ключови руски икономически отрасли като отбраната и авиационно-космическия сектор, посочва ДПА.

Русия базира изтребители в Беларус. НАТО ще преосмисли присъствието си в съседните страни, казва Държавият департамент

Многоцелеви изтребители "Су-35С" от руските Виеннокосмически сили са в процес на предислоциране от Източния военен окръг на летища в Беларус, съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС.

След пристигането си екипажите застъпват на бойни дежурства за противовъздушна отбрана в рамките на проверка на функционирането на единната система за ПВО в Съюзната държава Русия-Беларус, са казва в съобщението.

Руските войски днес обграждат Украйна почти изцяло - на север и изток откъм Беларус и Русия, на юг откъм Черно море и Крим. 

 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза вчера, че ако руските военни части останат за постоянно в Беларус, то НАТО непременно ще трябва да преосмисли своето присъствие в страните, граничещи с Беларус. Той подчерта, че настоящото предислоциране поставя под съмнение суверенитета на Беларус, допълни Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия още не е разположила достатъчно войски за атака, казва Киев

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза днес, че броят на руските войски, струпани на украинската граница, все още е "недостатъчен", за да започне пълномащабна атака срещу страната му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Броят им "е значителен и представлява заплаха за Украйна", но "към момента, този брой е недостатъчен за пълномащабна офанзива срещу Украйна по цялото протежение на украинската граница", каза Кулеба на онлайн пресконференция.

"Това не означава, че няма да могат да го увеличат до достатъчно ниво за определен период от време", предупреди министърът.

Според Киев Москва вече реализира сценарий за "дестабилизиране" на Украйна, като "сее паника, оказва натиск върху украинската финансова система и извършва кибератаки срещу Украйна", каза още Кулеба.

Руският президент Владимир "Путин би бил щастлив, ако този план се окаже успешен и не му се налага да прибягва до военна сила", каза украинският министър.

Путин държи Запада в напрежение. Европа пак изглежда разделена

Кризата около Украйна става по-интензивна, а руският президент Владимир Путин води опасна игра на сплашване. Ще драсне ли клечката, пише френското списание "Поан".

Путин има три варианта за действие в Украйна: военна намеса, дипломатическа ескалация или кибератака, гласи заглавие на френския в. "Монд". Но Москва не предвижда запазване на статуквото.

Липсата на сигурност какво ще последва е част от инструментите на Москва в преговорите със Запада, но тя се дължи и на още един елемент: всичко е в ръцете на един единствен човек - президента Путин. Никой не знае обаче каква цена е готов да плати той, за да постигне целите си. Не се знае и какви компромиси би бил готов да приеме.

Кризата около Украйна доведе до повторната поява на различните гледни точки за Русия сред страни от НАТО, пише британският в. "Гардиън".

Може ли западният съюз да запази единството си при струпването на руски войски? Това е въпрос, на който политици и дипломати търсят все по-усилено отговор на фона на опасения, че Германия - и в по-малка степен Франция - са на път да се разграничат от САЩ и Великобритания не само по отношение на действията в случай на руска агресия в Украйна, а и по отношение на оценката си доколко непосредствена е заплахата.

Въпреки усилията за минимизиране на различията в НАТО, те може да са неизбежни, защото отразяват не само краткосрочните оценки на разузнаването, а и дълбоко разделение по отношение на Русия, датиращо от десетилетия.

За разлика от цитираните две издания обаче днес френският "Монд" твърди в аналитична статия, че за разлика от противоречията между САЩ и Европа за американското нахлуване в Ирак през 2003 г., сега между двата бряга на Северния Атлантик има единство. 

"Не, няма да повторим за Украйна големия западен разрив от 2003 г. на инвазията в Ирак и предполагаемите оръжия за масово унищожение - пише коментаторката на лявоцентристкия вестник Силви Кауфман. - Няма да има римейк на сагата за "димящия пистолет", прочутото доказателство за безобразията на Саддам Хюсеин, което някои европейци в Съединените щати поискаха напразно. В края на януари 2022 г., след три месеца отлагане на естеството на руската заплаха за Украйна, девизът най-накрая е ясно формулиран сред съюзниците: единство!

Единство: посланието беше повторено на всички езици след видеоконферентната среща, организирана в понеделник вечерта, 24 януари от Вашингтон, за да събере главните европейски лидери около президента Джо Байдън".