В Украйна пристигна 90 тона американска военна помощ. Това е първата партида от одобрения от Съединените щати пакет на обща стойност 200 млн. долара. Русия продължава да изпраща военна техника в Беларус. Руски изтребители пристигнаха в беларуски бази, за да се включат във военно учение на двете страни. Външните министерства на някои европейски страни излязоха с предупреждение към гражданите си в Украйна, разбработват се планове за евакуация на дипломати.

През нощта американски товарен самолет достави първата партида военна помощ на летището в Киев.  Според информацията на посолството на САЩ в Украйна доставката съдържа и "боеприпаси за защитниците на фронтовата линия". И че пратката демонстрира "твърдия ангажимент на Съединените щати към суверенното право на Украйна на самозащита".

Струпване на руски войски по границата

На руска територия американски сателитни снимки показват, че има огромно струпване на военни части. Руското министерство на отбраната днес разпространи кадри със заминаващите за Беларус изтребители.

За там пътуват и две дивизии от ракетния-зенитен комплекс S-400, които бяха предислоцирани от Далечния изток. Съвместното руско-беларуско учение трябва да се проведе от 10 до 20 февруари.

"Форин офис" с предупреждения за британците в Украйна  

Външното министерство в Лондон препоръча днес на британските поданици да не предприемат пътувания до Донецката област, Луганската област и Крим и да се въздържат от маловажни пътувания до останалата част на Украйна. В съобщението на уебсайта на ведомството се отправя и съвет към всички британци да регистрират пребиваването си в Украйна и непременно да сключат предварително пътнически застраховки.

"Форин офис" отбелязва, че за момента ситуацията в Киев и другите области освен Луганската и Донецката е спокойна, но "събитията в Украйна бързо се променят". Освен това "продължава несигурността относно руските намерения", констатира министерството.

То подчертава, че консулска помощ не е достъпна на териториите, които са извън контрола на украинските власти. Към британците се отправят препоръки да не се включват в никакви демонстрации и да внимават много на публични места, вкл. при придвижване по шосетата, защото в Украйна стават много пътни произшествия.

Германското външно прави план за евакуация

Германското външно министерство започна разработването на план за евакуация на семействата на служители на посолството в Украйна, съобщи "Билд".

Шойгу прие среща с британския военен министър

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу прие да се срещне в Москва с британския си колега Бен Уолъс, за да обсъдят кризата между Русия и Запада във връзка с Украйна, която все още има риск да се изостри. Това заяви днес източник от британското министерство на отбраната, предаде Франс прес, съобщава БТА.

"Секретарят по отбраната с радост научи, че Русия е приела поканата за разговор с неговия колега", каза източникът. "С оглед факта, че последната двустранна среща между двете ни страни датира от 2013 г. в Лондон, руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи да се срещнат в Москва", добави той.

Британският "министър ясно посочи, че ще проучи всички пътища за постигане на стабилност и решаване на украинската криза ", отбеляза още източникът и уточни, че с руското правителство все още се обсъждат практическите аспекти.

Двустранната среща се анонсира, след като вчера започна известно разведряване между Запада и Москва след седмици словесна ескалация, припомня АФП преговорите в Женева между външните министри на Русия и на САЩ - Сергей Лавров и Антъни Блинкън. Двамата договориха затишие на кризата за няколко дни, докато Вашингтон отговори писмено на руските искания за гаранция за сигурността. Американският президент ще обсъди през почивните дни украинската криза със Съвета за сигурност.

Западът обвинява Русия, че е струпала десетки хиляди войници на украинската граница, планирайки нападение. Кремъл отрича да има войнствени намерения, но поставя като условие за деескалация сключването на договори, които да гарантират неразширяване на НАТО, по-специално чрез включване на Украйна, и изтегляне на алианса от Източна Европа. Западът заявява, че това е неприемливо, и заплашва Русия със съкрушителни санкции, ако нахлуе в Украйна.