Санкциите, които САЩ подготвят, за да накажат руския президент Владимир Путин, ако Русия нападне Украйна, варират от широкообхватни до лични, пише днес Асошиейтед прес. Те включват мерки Русия да бъде изолирана от американския долар и международния банков обмен до наказание за олимпийска шампионка по художествена гимнастика, за която се говори, че била интимна приятелка на Путин.

САЩ и европейските им съюзници обещаха да ударят Русия финансово както никога досега, ако Путин прати силите си в Украйна. Западните лидери обаче разкриват публично малко подробности, обосновавайки се, че най-добре да карат Путин да гадае.

Според АП още е далече от ясно, че американците са успели да постигнат съгласие между САЩ и Европа за това какви санкции ще бъдат наложени и за какво. Ето поглед към някои от обсъжданите варианти, систематизирани от АП:

Бърза отплата

На първо място тук е изолирането на Русия от международната система за банкови разплащания СУИФТ. Това е една от най-тежките финансови мерки и може да навреди икономически на Русия веднага и в дългосрочен план. То ще я лиши от възможността от финансови транзакции, включително от приходите от нефт и газ, които дават 40% от приходите на страната.

През 2014 г., когато Русия анексира Крим и подкрепи сепаратисткия бунт в Донбас, западните съюзници разгледаха тази опция, но я изоставиха, когато Русия заяви, че би я разглеждала като равносилна на обявяване на война.

Оттогава Русия се опитва да развие своя собствена система за финансови трансфери - с ограничен успех.

САЩ в миналото успяха да изолират от СУИФТ Иран заради ядрената му програма.

Евентуалното изхвърляне на Русия от СУИФТ би навредило обаче и на други икономики, включително тези на САЩ и на ключовия им съюзник Германия. Американски конгресмени казаха миналата седмица, че администрацията на Байдън още анализира колко тежки могат да бъдат последиците. Германската външна министърка Аналена Бербок изрази пред журналисти съмнения относно евентуалното прилагане на такава мярка.

“Най-дебелата тояга няма винаги да се окаже в крайна сметка на умната сабя", каза Бербок.

Разплащанията в долари

САЩ вече държат едно от най-мощните финансови оръжия срещу Путин, ако той нахлуе в Украйна - да блокират достъпа на Русия до американски долари, посочва АП. Доларът все още доминира финансовите тарнзакции по света - трилиони на ден.

САЩ могат да блокират достъпа на руските банки до Федералния резерв и до американските банкови институции, без които доларовият клиринг е глобално невъзможен. Така САЩ могат да причиняват финансова болка далече зад границите си. Преди САЩ са замразявали достъпа на финансови институции до доларовите разплащания заради нарушения на санкциите срещу Иран, Судан и други страни.

Байдън е споменавал пред журналисти, че това е една от мерките, която САЩ обмислят и те могат да я приложат самостоятелно за разлика от изолирането на Русия от СУИФТ. Тя би лишила много руснаци и руски компании от възможността да извършват най-елементарни операции като например за плащат заплати или да купуват стоки.

Експортен контрол

Говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че САЩ обмислят налагането на контрол върху износа - който потенциално може да лиши Русия от високотехнологични продукти, благодарение на които самолетите летят и смартфоните работят, и от програми и напреднало електронно оборудване, без които съвременният свят не може вече да функционира. Tова би вкарало Русия в една група със страните под най-сурови ограничения като Куба, Иран, Северна Корея и Сирия.

Такива санкции биха могли да засегнат и руската промишленост, включително отбранителната и сектора на гражданската авиация и би нанесло съкрушителен удар върху амбициите на Русия да развива изкуствен интелект и квантови компютри.

Слабата страна на такава мярка е, че тя може да тласне Русия да търси алтернативи в други страни, включително - в Китай.

Дълговите пазари

Администрацията на Байдън ограничи способността на Русия да заема пари, като забрани на американските финансови институции да купуват руски правителствени облигации пряко от държавни институции миналата година. Но тези санкции не се отнасят до вторичния пазар, оставяйки това като възможна следваща стъпка.

"Северен поток-2"

Републиканците и демократите в Конгреса се борят с новия руски газопровод „Северен поток 2“ до Германия в продължение на години, твърдейки, че това ще помогне на Русия да използва контрола си върху доставките на газ като лост за постигане на политическите си цели в Европа. Съперничещи си законопроекти в Конгреса предвиждат да бъдат санкционирани операторите на газопровода - републиканците искат да наложат санкциите веднага, а демократите - само ако Русия нахлуе в Украйна.

Администрацията на Байдън преди това се въздържаше от това ниво на санкции, за да не навреди на на съюзничката Германия.

Тя казва, че блокирането на експлоатацията на газопровода, ако Русия нападне Украйна, би било „на масата“. 

Олигарсите и любовницата

Една от най-използваните санкционни тактики на САЩ е наказването на вътрешните кръгове на лидерите и техните семейства. Путин и неговите приятели и семейство също биха могли да се сблъскат с това, заедно с могъщите руски олигарси и техните банки.

Обширно законодателно предложение на републиканския конгресмен от Индиана Джим Банкс, подкрепяно от близо 40 други републиканци в Камарата на представителите, предвижда куп санкции за всяка по-нататъшно руско нахлуване в Украйна - от отнемане на достъпа до СУИФТ до наказателни мерки за "Северен поток".

Но те вземат на прицел и мнозина от висшия ешелон в Русия като например прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, премиера Михаил Мишустин, олигарси от рода на Роман Абрамович и Алишер Усманов. В този кръг се оказватн и членовете на семейството на разведения Владимир Путин и спряганата за негова интимна приятелка, бившата гимнастичка Алина Кабаева, която спечели олимпийско злато през 2004 г.