Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По нареждане на президента Джо Байдън Пентагонът е поставил в повишена готовност около 8500 базирани в САЩ войници, които може да бъдат изпратени в Европа, ако Русия нападне Украйна, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Вчера той заяви, че окончателно решение още не е взето и това ще стане само ако НАТО реши да задейства своите сили за бързо реагиране или ако "възникне друга ситуация" във връзка с напрежението заради струпването на руски войски по украинските граници.

"Целта е да се вдъхне увереност на нашите съюзници от НАТО", каза Кърби и добави, че САЩ нямат намерение да разполагат войници в самата Украйна.

Говорителят уточни, че министърът на отбраната Лойд Остин е препоръчал на Байдън около 8500 войници да получат заповед да се подготвят за евентуално разполагане в Европа, имайки предвид, че руският президент Владимир Путин не отслабва военния си натиск върху Украйна.

Повечето от тези 8500 военнослужащи биха били изпратени като част от натовските сили за бързо реагиране с обща численост от 40 000 души, ако те бъдат задействани. Кърби каза, че не може да изключи възможността, че в рамките на допълнително подкрепление може да бъдат предислоцирани вече разположени в Европа американски войници.

САЩ доуточняват своите военни планове за реакция на всички сценарии на развитието на кризата около Украйна, заяви днес Белият дом в момент, когато Вашингтон работи за засилване на присъствието на НАТО по източния фланг на алианса, предаде Ройтерс.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза пред журналисти, че САЩ никога не са изключвали възможността за оказване на подкрепа за държавите от източния фланг на НАТО преди евентуално нападение срещу Украйна от страна на Русия.

Байдън се срещна в събота в Кемп Дейвид с членовете на Съвета за национална сигурност и бе информиран за възможностите за разполагане на допълнителни сили в държавите членки на НАТО в Източна Европа в отговор на струпването на руски войски на границата с Украйна.

Кремъл осъди днес вдигането по тревога на хиляди американски войници, виждайки в това "увеличаване на напрежението" от страна на Вашингтон.

"C голяма тревога констатираме тези американски действия", каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, цитиран от Франс прес.

За него САЩ провокират ново "изостряне на напрежението" както и вчера - с обявяването, че семействата на американските дипломати напускат Украйна заради риск от руско нахлуване в нея.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.