Политическата 2022-ра се очертава особено драматична в световен мащаб с предстоящите избори за президент във Франция и за Конгреса в САЩ. Филмовият пейзаж също не бездейства по темата. До края на месеца в зала „Славейков“ в София има прожекции на специална селекция политически филми, обединени в цикъла „Кино и власт“.

Програмата е на Френския институт и предлага срещи с европейски заглавия всеки петък от 18:30 часа и всяка събота от 19:00 часа.

Политическите филми винаги са били привлекателен поджанр, а френските творци са едни от най-добрите разказвачи. Програмата е фокусирана върху темата за политиката и властта, по която отделни произведения представят различни и спорни гледни точки.

Всички филми са със субтитри на български език, а прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

Един от хитовете на селекцията е „Офицер и шпионин” на Роман Полански. Прожекцията е в петък, 21 януари, от 18:30 часа. Шпионаж и държавна конспирация се преплитат в историческия трилър по романа на Робърт Харис. Филмът е посветен на аферата „Драйфус”, разтърсила френското общество и изтикала на повърхността много скрити дотогава процеси.

Жан Дюжарден в „Офицер и шпионин“.

В центъра на политическия скандал стоят обвиненията в държавна измяна срещу младия артилерийски офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. През 1894 г. капитан Драйфус е несправедливо обвинен и осъден на доживотен затвор на Дяволския остров.

„Офицер и шпионин” е един от най-успешните и обсъждани европейски филми в последно време. Режисьор е Роман Полански, който още предизвиква силно противоречиви реакции със самото си присъствие в обществото, но никой в света на киното не отрича таланта му да разказва истории в картини. Голямата звезда тук е Жан Дюжарден, а в останалите роли виждаме изпълнители като Луи Гарел, Еманюел Сене, Жан Дюжарден, Матю Амалрик, Дамиен Бонар, Мелвил Пупо, Владимир Йорданов и др.

В събота, 22 януари, от 19:00 часа е време за „Възрастни в залата“ на легендарния режисьор Коста Гаврас. Кристос Лулис, Александрос Вурдумис, Улрих Тукур играят в тази история за Гърция като държава на ръба на пропастта. В центъра са политическите приключения на Янис Варуфакис. 

Кадър от "Възрастни в залата".

Сюжетът разказва за неговата безмилостна битка из тъмните кулоари и зад затворените врати на европейските институции. Там, където според режисьора Гаврас произволът на наложените мерки надделява над човечността и състраданието. Съвременна древногръцка трагедия.

На  28 януари, от 18:30 часа е прожекцията на „Алис и кмета“. Ето и сюжета: кметът на Лион, Пол Терано се намира в деликатна ситуация. След 30 години в политиката, идеите му са изчерпани, сякаш усеща екзистенциална празнота. За да се справи, назначава млада и успешна философка, на име Алис Хейман. Следва диалог между две противоположни личности, който ще преобърне изцяло убежденията им.

Сцена от "Алис и кмета".

На 29-и е последната прожекция в политическата селекция - „На края на света”, режисиран от Гийом Никлу. Това е и един от последните филми на младата френска звезда Гаспар Улиел, който загина трагично преди дни по време на ски инцидент в Алпите. 

"На края на света" - една от последните ленти с участието на Гаспар Улиел (вляво).

В този филм Улиел, Ланг Хе Тран и легендарния Жерар Депардийо ни връщат в Индокитай през 1945 г. Робер Тасен е млад френски войник, единственият оцелял след кръвопролитие, по време на което брат му изгаря пред очите му. Заслепен от желание за мъст, Робер се впуска в своеволно тайно търсене на убийците. Но срещата му с Маи, млада индокитайка, ще промени намеренията му.

И още от "На края на света".

„Кино и власт“ представя филми с разнообрази естетики и жанрови тоналности, но обединени от тази вечна човешка страст – политическата мощ.