Осем филма, на осем жени, изпълват програмата на зала „Славейков" в София от 3 до 25 септември. Селекцията на Френския институт в България отдава почит на два постоянни празника – Жената и Киното.

Женският режисьорски поглед открива и предава красотата, заиграва се със смисъла, обогатява вечните търсения на отговор за  „човешкото състояние". Дамите ни предлагат нова перспектива към киното -  различна, поетична и вдъхновяваща. Жените са вдъхновение за киното и киното е вдъхновение за жените. Този танц е от столетие и винаги остава млад, свеж, енергичен.

"Невъзможна любов"

Селекцията „Филми на жени режисьорки" започна на 3 септември с прожекция на „Невъзможна любов". Катрин Корсини режисира това завръщане в Шатору през 50-те години на ХХ век.

Плакатът на "Всичко, което ми остава от революцията"

На следващия ден Джуди Дейвис разказа за „Всичко, което ми остава от революцията". Поколенчески сблъсък, политическо напрежение, препратки, хумор и богатство от символи и кадри, които се запечатват в съзнанието.

На 10 септември режисьорката Каролин Винял ще ни запознае с „Антоанет в Севените" - романтично-комично откровение с природни красоти и едно харизматично магаре...

На 11-и е прожекцията на „Пред погледа на всички" на Анес Жауи, която играе и централна роля „Пред погледа на всички". Това е история за слава и суета, за идеали и разочарование, за магията на телевизионния образ и обаянието на Париж.

Драмата „Завръщане" е с прожекция на 17- септември. Творбата успешно тества таланта на Джесика Палю да адаптира  Серж Жонкур и неговата  L'Amour sans le faire.

"Клео от 7 до 7"

Великата Анес Варда остава в сърцата ни с класики и шедьоври. Селекцията предлага нейното бижу  „Клео от 5 до 7" - образец от Новата вълна на френското кино от 60-те, променила облика на цялото седмо изкуство. Всички ценители на творчеството Варда могат да гледат филма в зала „Славейков" на 18-и септември.

"Огромна"

Софи Летрунер режисира „Огромна" - сочна комедия с премиера в София на 24-и септември.  „Огромна" зарознава зрителя  банална, но и необикновена двойка. За пианистка и нейния агент, които срещат изненадващи облаци на хоризонта.

Финалният филм в селекцията е „Нежна песен", изпята с режисьорския си глас Люси Борлето. Семейство с малкти деца се нуждае от детегледачка, която идва и бързо заема централно място в дома. Скоро действията на професионалистката стават притеснителни... Резултатите от решението на фамилията и конфликта с детегледачката ще станат ясни на прожекцията на 25 септември.

„Невъзможна любов" и „Клео от 5 до 7" ще бъдат представени от режисьора Стефан Прохоров, а комедията „Антоанет в Севените" - от критика Владислав Апостолов.