Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ДПС ще внася промени в Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси, чрез които да спре практиката на "ин хаус" процедурите. Това съобщи депутатът Йордан Цонев на брифинг в парламента днес.

Движението открило, че за този тип поръчки "тегне подозрението, че са врата към корупционни практики".

Настоящият финансов министър Асен Василев направи заявка за промени в ЗОП още когато бе на същия пост в служебния кабинет, но неговата партия "Продължаваме промяната" засега не са внесли законопроект. Служебният кабинет откри, че поръчки за милиарди са правени без обществена поръчка към дъщерни фирми на министерствата чрез вратичка в закона.

"В закона за публичните финанси премахваме възможността за постановленията на МС да се раздава публичен ресурс относително непрозрачно. Това ще става с предложения на МС. Изпълнителната власт ще прави предложения за решение на НС за средствата, които трябва да се разпределят", обясни Цонев.

ДПС ще предложи и процедури за по-прозрачно бюджетиране в централния бюджет и изпълнителната власт да определя предварително средствата за общините.

Цонев подчерта, че ДПС вече са минали по първия етап за конституционни промени - консултация с експерти - и вече работят по конкретни текстове за съдебна реформа по същество. 

Попитан за оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ, Цонев не пропусна да разкритикува изпълнителната власт, че кадрува в съдебната.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.