КПКОНПИ за пореден път се похвали, че съдът е отказал на Иво и Галя Прокопиеви да вдигне запори върху техни имущества. Посочва се, че запрените активи са собственост на „Алфа финанс холдинг“ и трети дружества. А в молбата за вдигане на обезпечителните мерки, която била от 13 ноември 2021 г., се посочва, че запорираното имущество не е собственост на проверявано лице.

От комисията на Сотир Цацаров напомнят, че това е девети пореден път, в който съд оставя без уважение искане на Галя и Иво Прокопиеви и свързани с тях юридически лица, за отмяна на 24 мерки за „запор“ на дружествени дялове и акции по иск на Комисията. 

Осмият път бе през ноември и всеки път от Комисията следва нарочно прессъобщение.

Стойността е общо 204 млн. лв., макар че само преди дни депутатът от ДПС Йордан Цонев каза, че новите управляващи воюват срещу Цацаров, защото "му е запорирал 280 млн. лв." на Иво Прокопиев. 

Първо като главен прокурор, а сега и като председател на КПКОНПИ Цацаров е в съвсем открита война с Прокопиев, като дори писа безпрецедентно писмо на "Репортери без граници". В него предеседателят на т. нар . антикорупционна комисия обясняваше, че действията срещу Прокопиев нямат нищо общо с издателската му дейност.

Ето и днешното съобщение на комисията:

Бургаски окръжен съд за девети път потвърди наложените обезпечителни мерки на имущество на „Алфа финанс холдинг“ ООД

Със свое определение от тази година Бургаски окръжен съд потвърди наложените по искане на КПКОНПИ обезпечителни мерки на имоти, собственост на „Алфа финанс холдинг“ и трети дружества. Молбата за вдигане на обезпечителните мерки е от 13.11.2021 г. и в нея се посочва, че запорираното имущество не е собственост на проверявано лице.

За девети пореден път съдът оставя без уважение искане на Галя и Иво Прокопиеви, и свързани с тях юридически лица, за отмяна на 24 мерки „запор“ на дружествени дялове и акции по иск на Комисията. Магистратите припомнят, че мерките са допуснати по влязло в сила определение, потвърдено чрез инстанционен контрол от Апелативен съд – Бургас. В мотивите си съдът посочва: „Липсва основание да се приеме, че даденият отговор на спорния касационен въпрос може по тълкувателен път да се приравни на основание за отмяна на наложеното обезпечение“.

От Бургаски окръжен съд са допуснати обезпечителни мерки по искове на КПКОНПИ на стойност 204 064 417,50 лв. (в периода от 2017 г. до момента) по отношение на Иво и Галя Прокопиеви и свързани дружества. Всички съдебни състави са потвърдили правилността и законосъобразността на тези актове в полза на Комисията.