Сотир Цацаров е поредна жертва на олигарха Иво Прокопиев. Иначе е блестящ юрист и интелектуалец, но издателят го е свалил, защото му е запорирал 280 млн. лв.

На Прокопиев е дори и прокуратурата, защото не е протестирала оправдателната му присъда на втора инстанция.

Но ДПС разработва – начело с Пеевски, пакет от промени – включително конституционни, които "да извадят“ България от евродокладите и да се справят с проблема с безконтролния главен прокурор.

ДПС ще пита американското посолство за заплахите срещу Атанас Чобанов от Bird.

Това бяха основните жалони в интервюто на Йордан Цонев пред Нова тв в петък сутрин.

"За мен Сотир Цацаров е блестящ юрист и много интелигентен човек", каза видният представител на ДПС.

Но не е приятел на Движението.

Обаче обявилият оставка председател на КПКОНПИ бил "поредната жертва на олигарха Иво Прокопиев в битката му за овладяване на съдебната система".

"И тази битка е вече очевидна, няма защо да я коментираме. Трябва да се махне Сотир Цацаров, за да му бъде освободено имуществото", каза Цонев (нищо че всъщност съдът "освобождава" или запорира, а и става въпрос не за конфискации, а за предварителни обезпечения - които далеч не са 280 млн. лв., б.р.)

Основна част от интерюто на ДПС депутата се въртеше именно около издателя на в. “Капитал” и сайта “Дневник”, като и попита как така "момче от обикновено комунистическо семейство има 280 млн."

“Сотир Цацаров ще бъде поредната жертва в тази битка", със съжаление отбеляза Йордан Цонев, както и че българската съдебна система много ще изгуби (всъщност Цацаров остава магистрат, той няма да бъде уволнен, б.р.).

Той изтъкна още аргументи, че съдебната система и политическата са превзети от Пропокиев - че отзовали Пламен Георгиев от консулството във Валенсия (която обърка с Венеция и не можа да се сети фамилията на Георгиев, б.р.), както и че сега Прокопиев готвел Симеон Дянков за шеф на БНБ. А пък Борисов казал, че навремето именно Прокопиев му е довел "финансовия гуру на ГЕРБ" в кабинета (позова се на достоверен източник Цонев, б.р.).

На контравъпрос - не са ли това просто огледални твърдения и защо прокуратурата никога не е откривала нищо срещу Делян Пеевски, Цонев отговори простичко:

"Е, като е чисто, к’во да кажат?!"

Затова пък обяви, че Прокопиев бил оправдан от "съда на приятеля му Лозан Панов" (всъщност го оправда Апелативният спецсъд, на който Панов прати проверка и от който почти всички съдии написаха открито писмо срещу Панов - с искане за дисциплинарно дело, б.р.).

Цонев каза и че Прокопиев бил "на първа инстанция виновен, на втора невинен", което не е вярно - и на двете бе признат за невинен, преди прокуратурата действително да не протестира оправдателната присъда.

- За вас отвсякъде изниква ръката на Прокопиев - зачудиха се водещите.

- Защото съм вътре в нещата от 25 години - аргументира се Цонев.

Той обаче отговори с новина на въпроса - ще подкрепи ли ДПС разделянето на КПКОНПИ на две - част антикорупция и част за конфискация. Да, ДПС ще подкрепи всички намерения и даже за антикорупционните мерки са проактивни "преди ПП и преди кабинета".

Партията ще внесе пакет от антикорупционни закони, за които Цонев днес не даде конкретика - само посочи, че включват и конституционни изменения.

В кои насоки? В които са критиките на нашите европйски партньори - основно в две направления: прокуратурата да стане отчетна и главният прокурор да може да бъде разследван независимо. 

"Ето го нашия отговор на антикорупционното законодателство – тя (системата) може да е без Гешев или с Гешев, тя може да е с Хикс или с Игрек", намекна вторият човек в ДПС.

"Е, добре ДПС работи върху конситтуционни промени", поясни още Цонев.

И каза, че те били изцяло в посока исканията на нашите европейски партньори в докладите.

"Пълен отговор на европейските изисквания към България - на ниво експерти работим."

Все пак после Цонев даде малко повече яснота - с пакета от промени ДПС ще опита да затвори вратичките за корупция:

Инхаус процедурите да се махнат, да се махне от Закона за публичните финанси възможността с постановления на Министерския съвет да се раздават пари, да се махнат отворените вратички за рекет върху бизнеса и т. н. 

Срокът е не за някакво далечно бъдеще, а в рамките на 1-2 месеца.

На въпрос участва ли Пеевски в проектопромените, той каза: "Абсолютно!" Защото Пеевски е юрист и част от партията.

И освен това...

"Г-н Пеевски мина през съда на народния вот! Както видяхте, в Търново би не кого да е, а Христо Иванов."

ДПС ще поиска от ДАНС разследване, както и от американското посолство обяснение за заплахите срещу Атанас Чобанов стана ясно още.

Движението ще пита US амбасадата, "защото имаме право на това".