Защитник на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но противник на абортите. Непоколебим борец за върховенството на закона в родната си Малта, но доста по-мека позиция към подобни проблеми в други страни членки на ЕС. Привърженик на разселването на мигрантите из Общността и същевременно автор на парламентарен доклад, който така и не успя да доведе до разрешаване на бежанската криза в Европа.

Всички тези противоречиви оценки се отнасят за малтийската евродепутатка Роберта Мецола, която днес бе избрана за председател на Европейския парламент по време на пленарна сесия в Страсбург. Това се случи навръх 43-ия й рожден ден.

Роберта Мецола бе избрана убедително с 458 гласа „за“ още на първия тур. Съперниците й също бяха жени - шведската „зелена“ депутатка Алис Бах Кунке и испанката Сира Рего от радикалната левица. Полският консерватор Косма Злотовски се оттегли от надпреварата тази сутрин.

Мецола наследи починалия точно преди седмица Давид Сасоли. Предишният председател на ЕП боледуваше дълго време и си отиде заради усложнения в имунната система. Смъртта му обаче не е причина за смяната на председателя. Още при избирането на Сасоли през 2019 г. бе договорено италианският социалист да заема поста само един мандат, след което да бъде наследен от представител на Европейската народна партия (ЕНП) - първата политическа сила в Парламента. И изборът бе насрочен именно за настоящата сесия - първата за новата 2022 г.

В първото изявление след избирането й Мецола изтъкна, че Европа има шанс да стане първият континент без въглерод и че ЕС може да поеме ръководната роля в тази насока.

"Цифровият преход създава нови възможности и ние трябва да стимулираме тези промени", каза още тя.

Същевременно новият председател на ЕП заяви, че светът около Общността не е така приятелски настроен, както е бил само преди едно поколение, и определи като "недопустими" нападенията срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а положението в Беларус - като "опасно". Тя открои като основно предизвикателство пред ЕС колективната сигурност:

"За автократите ЕС е заплаха просто защото съществува, - каза още тя и допълни, че всички в Европейския парламент ще застанат срещу всеки опит той да бъде унищожен. - Трябва да се сложи край на последната разделена страна в Общността  - Кипър."

Тя е

Пълното й име е Роберта Мецола Тедеско Трикас. Тя е евродепутат от 2013 г., когато на междинни избори печели мястото, освободено от неин сънародник и съпартиец.

Интересното е, че тя за първи път участва в европейски избори през 2009 г., но не успява да влезе. Същото се случва и с финландския й съпруг Юко Мецола, чието фамилно име носи. Двамата стават първата в историята съпружеска двойка, кандидатирала се за ЕП от две различни държави.

Мецола ще бъде начело на ЕП до края на мандата му през пролетта на 2024 г.  Още когато реши да се кандидатира за поста през ноември 2021 г., та заяви, че това ще е много тежък период за Парламента предвид пандемията от COVID-19.

“Моята цел е да накарам хората в страните членки да повярват в Европа“, каза тогава малтийката.

И обеща да направи това чрез създаване на съюзи и изграждане на мостове към проевропейските сили в ЕП.

Роберта Мецола е една от най-влиятелните евродепутатки. За това допринася и фактът, че тя се справя с работата си, макар да е майка на четирима синове. А е само на 43 години.

Всъщност тя не е ново лице за ЕС. От 2004 до 2012 г. е била аташе по правните въпроси в представителството на страната й в Съюза. Заемала е същия пост и в кабинета на баронеса Катрин Аштън – първия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Противоречията

Противниците на Мецола изтъкват противопоставянето й на абортите. Те са забранени в консервативна и католическа Малта. Но и населението на островната държава поддържа тази забрана. Като евродепутат Мецола неколкократно гласува против резолюции, призоваващи за правото и достъпа на жените до аборт. Тя дори се противопостави на обявяването на аборта за човешко право. С което си навлече гнева на евродепутати от центъра и левицата.

Като член на Комикията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Мецола се бореше за разселване на мигрантите из ЕС. Това бе приветствано в Малта, която е един от главните пунктове на влизане в Европа по море от Близкия изток и Африка.

По-късно Мецола изготви доклад, призоваващ за „по-цялостен“ подход на ЕС по въпроса с миграцията. Досега 27-те страни членки така и не са постигнали някакво сериозно споразумение по проблема.

Същевременно обаче малтийката поиска разследване на Фнонтекс – агенцията за охрана на външните граници на ЕС, заради обвиненията в незаконното отблъскване на мигранти.

В родната си Малта Мецола е сред най-заклетите критици на управляващата Лейбъристка партия заради убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г. Галиция разследваше корупцията по високите етажи.

Противниците й в Малта обаче я обвиняват, че действа твърде избирателно. Те изтъкват, че тя   гласувалапротив резолюция на ЕП за състоянието на върховенството на закона в Словения. А в бившата югославска републикса управляват десноцентристи, т.е. съпартийци ва Мецола.

Българска следа

Роберта Мецола се прочу в България като защитничка на Бойко Борисов. През октомври 2020 г. тя внесе редица поправки в резолюция на ЕП за правовата държава у нас. В една от тях се твърдеше, че протестите срещу правителството на Борисов миналото лято  са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името му да не бе споменато, на всички бе ясно, че става дума за Васил Божков.

Заради това срещу Мецола се изля порой от надапки от България в социалните мрежи. Тя оттегли тази поправка.

Макар да прие резолюцията, ЕП отхвърли и другите поправки на Роберта Мецола. В тях се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар и техните имена не бяха споменати.

Какво мислят българските евродепутати

Клуб Z потърси български евродепутати от трите главни политически сили в ЕП, договорили избора на Роберта Мецола. Ето какво заявха те.

Андрей Ковачев, ГЕРБ/Европейска народна партия (ЕНП):

„Роберта Мецола е добър приятел на България. Тя винаги с голям интерес изслушва и се информира за ситуацията в нашата страна. Винаги е готова да помогне. Смятам, че тя ще бъде много силен председател на ЕП. Беше избрана с по-сериозно мнозинство, отколкото председателите на тази и предишната Европеийска комисия – Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер. А тези, които и плюха в България – то си е за тяхна сметка. Беще много грозно.“

Петър Витанов, БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите (СиД):

„Нормално е най-голямата политическа сила в ЕП да излъчи председател, особено след постигнатата преди две години и половина договорка. Тъжно е обаче, че социалистите, които в момента са в подем в цяла Европа, в момента не са начело на нито една от главните европейски институции.“

Илхан Кючюк, ДПС/“Обнови Европа“ (ОЕ):

„Изборът изпраща силно послание както към самите европейски институции, така и навън. Роберта Мецола пише история. За първи път толкова млад човекзастава начело на европейска институция. Заедно с това очакванията към нея са много големи – да направи така, че ЕП да отстоява своите собствени позиции, гласът на всеки евродепутат да бъде чут.“