Малтийската евродепутатка Роберта Мецола съобщи, че е оттеглила поправката си към проекторезолюцията за България, в която се говори, че Васил Божков финансирал антиправителствените протести у нас.

Това стана само час след остра протестна реакция от страна, в т.ч. на едни от неформалните организатори на демонстрациите срещу правителството - "Отровното трио".

"Отдъхнете си, момчета. Групата на ЕНП никога не е казвала или имала намерение да казва, че всеки протестиращ в България е платен. Всъщност много от нашите изменения засилват правото на протест. Въпреки това разбираме, че въпросното изменение може да бъде неправилно интерпретирано и то бе оттеглено", написа малтийката в туитър.

Тя внесе 36 от общо 49 изменения в проекторезолюцията. Въпросната поправка бе под номер 28 и гласеше следното:

„...като има предвид, че през януари службата на главния прокурор започна разследвания срещу изтъкнат хазартен, туристически и строителен магнат в България; като има предвид, че до юни 2020 г. срещу него бяха повдигнати 18 наказателни обвинения (включващи организирана престъпност, изнудване и опит за подкуп); като има предвид, че има твърдения, че това лице е наливало финансови средства в продължаващите протести; като има предвид, че както е подчертано в главата за България от доклада относно върховенството на закона за 2020 г., публикуван от Комисията на 30 септември, през първата половина на 2020 г. са започнати редица разследвания по високите етажи на властта и в известен брой случаи са повдигнати обвинения..."

Божков не бе споменат поименно, но е напълно ясно кой е въпросният магнат с 18-те обвинения.

"Само в рамките на един час евродепутатът Роберта Мецола от ЕНП направи лесен избор между съдебната зала, в която щяхме да я изпратим, и привързаността ѝ към върхушката от ГЕРБ. Тя бе подготвила поправка, в която присъстваше твърдението, че известен магнат плаща за протестите в България. Очевидно съдебната система в ЕС работи по-добре от българската и безрадостната перспектива е накарала г-жа Мацола да преосмисли думите си и да оттегли предложението си. Ние имаме прости мечти, свързани с борбата с корупцията и реалната демокрация", реагираха от "триото".

Остава поправката, в която е включен президентът Румен Радев – също без да се споменава името му. Държавният глава бе добавен в смисъл, че през последните месеци българските граждани са станали свидетели на обвинения в корупция, някои от които засягат него и премиера. Друго изменение обвинява държавния глава, че не спазва неутралитет, а използва протестите като платфома за антиправителствената си позиция.

Измененията в проекторезолюцията трябва да бъдат гласувани по-късно днес. А самият документ в окончателния си вид ще бъде гласуван утре в пленарната зала в Брюксел.