Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малтийската евродепутатка Роберта Мецола съобщи, че е оттеглила поправката си към проекторезолюцията за България, в която се говори, че Васил Божков финансирал антиправителствените протести у нас.

Това стана само час след остра протестна реакция от страна, в т.ч. на едни от неформалните организатори на демонстрациите срещу правителството - "Отровното трио".

"Отдъхнете си, момчета. Групата на ЕНП никога не е казвала или имала намерение да казва, че всеки протестиращ в България е платен. Всъщност много от нашите изменения засилват правото на протест. Въпреки това разбираме, че въпросното изменение може да бъде неправилно интерпретирано и то бе оттеглено", написа малтийката в туитър.

Тя внесе 36 от общо 49 изменения в проекторезолюцията. Въпросната поправка бе под номер 28 и гласеше следното:

„...като има предвид, че през януари службата на главния прокурор започна разследвания срещу изтъкнат хазартен, туристически и строителен магнат в България; като има предвид, че до юни 2020 г. срещу него бяха повдигнати 18 наказателни обвинения (включващи организирана престъпност, изнудване и опит за подкуп); като има предвид, че има твърдения, че това лице е наливало финансови средства в продължаващите протести; като има предвид, че както е подчертано в главата за България от доклада относно върховенството на закона за 2020 г., публикуван от Комисията на 30 септември, през първата половина на 2020 г. са започнати редица разследвания по високите етажи на властта и в известен брой случаи са повдигнати обвинения..."

Божков не бе споменат поименно, но е напълно ясно кой е въпросният магнат с 18-те обвинения.

"Само в рамките на един час евродепутатът Роберта Мецола от ЕНП направи лесен избор между съдебната зала, в която щяхме да я изпратим, и привързаността ѝ към върхушката от ГЕРБ. Тя бе подготвила поправка, в която присъстваше твърдението, че известен магнат плаща за протестите в България. Очевидно съдебната система в ЕС работи по-добре от българската и безрадостната перспектива е накарала г-жа Мацола да преосмисли думите си и да оттегли предложението си. Ние имаме прости мечти, свързани с борбата с корупцията и реалната демокрация", реагираха от "триото".

Остава поправката, в която е включен президентът Румен Радев – също без да се споменава името му. Държавният глава бе добавен в смисъл, че през последните месеци българските граждани са станали свидетели на обвинения в корупция, някои от които засягат него и премиера. Друго изменение обвинява държавния глава, че не спазва неутралитет, а използва протестите като платфома за антиправителствената си позиция.

Измененията в проекторезолюцията трябва да бъдат гласувани по-късно днес. А самият документ в окончателния си вид ще бъде гласуван утре в пленарната зала в Брюксел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.