Четирима души са кандидати за председател на Европейския парламент за втората половина на мандата 2019-2024 г.

Това са Роберта Мецола от Малта и Европейската народна партия (ЕНП), Алис Бах Кунке от Швеция и „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), Косма Злотовски от Полша и Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) и Сира Рего от Испания и Левицата.

Изборът ще се състои днес на пленарната сесия в Страсбург. Той е за мястото на досегашния председател, социалиста Давид Сасоли, който почина на 11 януари заради усложнения в имунната система.

По принцип той трябваше да сдаде поста на тази сесия на ЕП, тъй като според договорката трябваше да изкара само половин мандат.

Роберта Мецола е най-вероятният бъдещ председател на Европейския парламент. Снимка АП/БТА

 

Най-големи шансове има Роберта Мецола. В момента тя е първи зам.-председател на ЕП. Мецола е от ЕНП, която е първа политическа сила в Европейския парламент.

Кандидатурите се издигат от политическа група или от група евродепутати, които достигат т. нар. нисък праг, т.е. 1/20 от членовете на ЕП, или 36 от 705, когато всички места са заети. Кандидатите могат да бъдат предложени или оттеглени преди всеки кръг на гласуване.

За да бъдат избран, кандидатът трябва да спечели абсолютно мнозинство от валидните гласове, подадени с тайно гласуване, т.е. 50% плюс един. Ако след три кръга никой не е спечелил, двамата кандидати, получили най-много гласове на третия вот, ще преминат към четвърто и последно гласуване. На него ще бъде избран този, който получи най-много гласове.

Ако се стигне до четвърти тур, той ще бъде днес в 17,30 ч. местно време (18,30 ч. българско).

Евродепутатите почетоха паметта на починалия миналата седмица Давид Сасоли. Това стана на церемония при откриването на първата за година парламентарна сесия в Страсбург.

„Европа загуби лидер, демокрацията - защитник, а всички ние - приятел. Той винаги знаеше как да превърне ценностите, в които вярваше, в конкретни действия“, заяви Роберта Мецола, която временно изпълнява длъжността председател на ЕП.

За церемонията специално дойде и френският президент Еманюел Макрон, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Макрон нарече Сасоли „човек с рядка доброта, чиято усмивка, визия и идеали бяха достатъчно широки за един континент“.