Огромен процент от съдиите, участвали в анкета, смятат, че ВСС трябва да се раздели на два отделни съвета - на прокурорите и на хората в черни тоги (84%). Още по-голям процент от този бележат желаещите Съветът да е с по-къс мандат - 97% подкрепа, както и да се намали числеността на парламентарната квота - 98%.

Съдиите настояват и да имат адекватна форма на отзоваване на своите представители, пратени във ВСС, преди да е изтекъл мандатът има.

Всичко това са част от изводите от анкета, организирана от Съюза на съдиите сред 86 магистрати. Те са отговаряли в периода от 20 до 31 декември, като от респондентите повече от половината са съдии в районен съд (52,3 %), една трета са съдии в окръжен съд (29,1%), близо 15% в административен, около 10% в апелативен и малък брой съдии от специализиран съд, ВКС и ВАС.

От попълнилите анкетата 83,7% са със стаж в съдебната система над 12 г.

От ССБ напомнят, че още в края на 2019 г. и началото на 2020 г. те изготвиха становище относно необходимите конституционни промени в рамките на организираните тогава дебати от президента Румен Радев (то може да бъде видяно най-долу).

В края на 2021 г. Управителният съвет на Съюза на съдиите пък е провел въпросното поучване сред съдиите относно техните очаквания и мнения за предстоящата съдебна реформа. Резултатите са представени на Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, на президента и на министъра на правосъдието.

Обобщените резултати от анкетата сочат, че съдиите желаят сериозни промени в редица направления от организацията и ръководството на системата.  Моделът й, формата на конкурсите (където, както е известно има огромен пробрлем, тъй като те са буквално затлачени, б.р.), начините на командироване и разликите във възнагражденията са сред най-неприеманите и критикувани.

Някои от предлаганите промени имат висока степен на единомислие сред магистратите, а те могат и да бъдат предложени за реализиране веднага.

Такива са, както казахме - ВСС да се раздели на два отделни съвета (съдийски и прокурорски) 84% подкрепа; да се намали мандатът на ВСС (97%), да се въведе механизъм съдиите да отзовават собствените си пратеници в Съдийската колегия на ВСС (90%), да се намали числеността на парламентарната квота във ВСС (98% подкрепа).

От анкетираните поравно смятат 3 г. или 4 г. за оптимален мандат за ВСС.

Също така магистратите настояват за т. нар. "двойни мнозинства", за които се заговори още в по-предишния парламент: при евентуалното запазване на съотношението 6:6 между двете квоти (в съдийската колегия на ВСС), да се предвидят квалифицирани мнозинства или друг механизъм, даващи превес на гласовете на съдии, избрани от съдии. Това среща 93% подкрепа.

Почти пълно единомислие има и по следните въпроси: да се извършва одит на системата за електронно гласуване при избор на членове за ВСС, да се преодолее съществената разлика във възнагражденията на различните нива, да се промени редът за обжалване на конкурсите, да се предвиди максимален срок от една година за командироване в един съд, да се осигури добре работеща ЕИСС, да се преосмислят структурата и съставът на Инспектората, и той също да се раздели - за съдии, и за прокурори и следователи.

Не толкова единомислени са магистратите по това - как да се формира съставът на Съдийската колегия и начина й на работа, както и дали да е постоянно действащ, или да не се откъсват от магистратската си работа членовете.

Почти 50:50 са гласовете -  дали да се ограничат или не правомощията на Пленума на ВСС при запазване на сегашната струкутра от две колегии. 

Широка е палитрата от мнения сред съдиите - какви да са изискванията към членовете на ВСС, избрани от парламентарната квота. Почти поравно е отговорено, че те трябва да са действащи съдии (15,1%) и да не са действащи магистрати (14%). Преобладаващите отговори са за изискуем стаж
над 15 години (11 отговора), стаж над 10 години – 9 отговора; за минимален стаж от 5 г. са отговорили 5-има съдии, а за стаж над 20 години – 4-ма.

Нагласата очевидно е, че и за парламентарната квота се очаква да бъдат избрани опитни юристи с утвърдена професионална биография.

72,2 на сто пък подкрепят сегашното състояние - Парламетът да праща хора в Съвета с квалифицирано мнозинство от 160 депутати (макар то да бива понякога критикувано, защото води до неизбежни уговорки "на тъмно" между парламентарно представените партии, б.р.).

Всички резултати, плюс графики могат да бъдат видени на този линк.

Становището на Съюза на съдиите за необходимостта от конституционни промени може да си припомните по-долу: