"Важен ден за строителството на съвременната българска демокрация. Заслужава да го отпразнуваме, защото е самоделен. Ние сме си го изработили сами."

Това написа Калин Калпакчиев - съдия от Софийския апелативен съд, доскорошен председател на Съюза на съдиите и бивш член на ВСС, по повод вчерашния категоричен избор на Галина Захарова.

Той пояснява, че заслугата е на "непренебрежима част от съдийството с издръжливостта и целенасочеността на усилията си да запази своята независимост и професионално достойнство и да утвърди реално съдийско самоуправление като контрапункт на нагона на управляващите да сведат съдебната власт до инструмент за постигане на политическо предимство и надмощие".

(Захарова на два пъти бе излъчена и после одобрена с гласовете на абсолютно всички съдии от Пленум на самия ВКС, б.а.).

Калпакчиев посочва още като "виновник" за случилото се...

"... Гражданското общество с достигнатата от него сила на въздействие и зрялост да промени политическата конюнктура, така че съдийското самоуправление и широкият консенсус на всички съдии от ВКС кой да бъде следващият председател на съда да не могат да бъдат заобиколени."

"Резултатът е етапен - за първи път председателят на ВКС не е минал през никаква форма на одобрение или селекция от политическата система или от паралелна власт, което е съществена стъпка напред към постигане на жизнеспособно разделение на властите."

Това е интересен паралел, тъй като за всички досега избори на "тримата големи" - без изключение и за Лозан Панов, във ВСС, когато е ставало нервно, са подхвърляни намеци, че назначението е решено "в един друг кабинет", или че Сотир Цацаров го е посещавал в болницата, за да правят пазарлъци.

"И още нещо, което е дългосрочно полезно отново за всички - с избора на съдия Захарова съдиите показаха, че все още е възможно властта да се схваща като отговорност, а автентичният авторитет да е този, който владее професионалното знание и го използва човекоцентрично, не избира комфорта и е построил професионалната си биография без всякакво съмнение, че е податлив на властова корупция или тяга към „властово удостояване“.

В този смисъл днешното постижение (постът е от снощи, б.р.) е важно не само защото общностно сме го направили възможно, но и защото е резултат на култура и цивилизованост", смята още Калин Калпакчиев.

В същото време Мирослава Тодорова - друг изявен представител на непримиримите членове на съдийската общност, бе на гост на Веселин Дремджиев в студиото на "Денят".

"Никой няма съмнение, че съдия Захарова не се е виждала нито с настоящия, нито с предишния министър-председател, нито с който и да било министър-председател", отбеляза Тодорова.

Тя се изрази доста категорично, че "този състав на ВСС е показал, че е чувствителен на политическата конюнктура".

"Този днешен идбор не го отдаваме на катарзис, не го отдаваме и на съкрушителната кандидатура на съдия Захарова, каза тя. - Съдиите показаха че наистина имат ресурс да отстояват обществения интерес."

Тя нарече неизтощими вложените от съдийската общност усилия за постигане на независимостта на съдебната власт.

Тодорова коментира и присъдата на ЕСПЧ в Страсбург, който осъди България заради нея, заявявайки че е възможно в държава с неутвърдена демокрация и съмнения за криминализиране на държавната власт законовите процедури и законовият ред да представляват само декоративен камуфлаж и да се използват за тормоз.

ЕСПЧ казва, че независимо от перфидността понякога на тези органи-бухалки фактите са красноречиви, посочи Тодорова и каза, че "това (присъдата) е окуражително за всеки случай като моя. Той (нейният случай, б.р.) показва също, че е възможно ВСС да представлява партиен инструмент".

По повод анонсираното оттегляне на Сотир Цацаров , тя каза, че е много важно да бъдат свалени ограниченията за тайна по повод дейността на Цацаров, за да види обществото, че не става въпрос за реваншизъм. 

"Това беше по същество уронване на престижа, съдебната васт не излезе с чест от тази ситуация", коментира съдийката пък по повод т. нар. ЦУМ гейт.

Тя отново направи паралел, че преди "селектирането" на Цацаров, медиите вече са знаели, че той ще избраният, а Бойко Борисов и Цветан Цветнов ходели навсякъде и твърдели, че е "най-добрият окръжен съдия".

Тодорова каза още, че оттук нататък е важно да се види докъде президентът Радев ще продължи с конституционните си инициативи, започнати през 2019 г. по повод промени за прокуратурата.