"Демократична България" ще инициира създаването на временна комисия за промени в Конституцията и ще започне с разговори с опозиция по темата. Това каза пред БНР депутатът от коалицията Атанас Славов.

Четирите управляващи парти имат 134 депутати. За промени в Конституцията са необходими 180 или поне 160. Това мнозинство може да бъде постигнато например с ГЕРБ, които имат 59 депутати.

Ключовият въпрос е дали парламентът ще може да започне преговори за конституционни промени и дали президентът ще внесе подготвения от екипа му проект за започване на конституционна инициатива или не, каза Славов.

И допълни:

"Въпросът е ще има ли политическа воля това да се случи в този парламент, като в преговорите трябва да участва и опозицията"

Славов заяви, че "Демократична България гледа отвъд оставката на Иван Гешев.

"Тя е дължима и ще бъде получена или поне ще бъде намерен механизъм, по който главният прокурор да носи отговорност. За да не е възможен втори Гешев или втори Филчев, трябва да има конституционни промени", допълни той.

Управляващите вече подготвят законопроект за изменение на закона на съдебната власт. Акцентите в него са промяна в начина на функциониране на ВСС, закриване на спецсъда и спецпоркуратурата, ограничаване на възможността на прокуратурата да извършва т.нар. общ надзор за законност, премахване на различни кариерни бонуси на членовете на инспекторатите към висшите съдилища.

Славов обясни, че това са реформите, които могат да бъде извършени от обикновено мнозинство.

"Един много важен кръг реформи са възможни с конституционна инициатива", подчерта Славов.

И добави, че правовата държава е стратегически въпрос и от този дебат не може да има изключени, за разлика от формирането на управленска коалиция,

"Когато се говори за конституция всички трябва да са на масата", заяви Славов.