Съдебната реформа е един от водещите приоритети на управляващото мнозинство. В управленската програма има цели, които би трябвало да се изпълнят много скоро след началото на новата година.

Една от първите задачи е реформа в дейността и структурата на КПКОНПИ и съвместно изготвяне на законопроект по темата в срок до 3 месеца.

В него трябва да се уредят правомощия на самостоятелна антикорупционна комисия, съответно звено в ДАНС, която да възлага извършване на проверки на други компетентни органи и дирекции – НАП, ДАНС и др.

В законопроекта трябва да се даде право на комисията да извършва разследване и събраните доказателства да могат да се използват в наказателния процес при залагане на подходящи законови гаранции за правата и свободите на гражданите и бизнесите, както и въвеждане на подходящи механизми за вътрешен контрол.

Предвижда се още обособяване на самостоятелна Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество - за възстановяване на активи.

Една от първите задачи на коалицията е изготвяне на политическа декларация с искане на оставката на главния прокурор.

От мнозинството си поставиха за цел създаване на процедура за задължителна тримесечна отчетност на главния прокурор пред НС. В правилника на парламента вече бе записано, че главният прокурор може да бъде викан в парламента по инициатива на отделни парламентарни групи или 24 депутати, като това подлежи на решение от парламента.

Управляващите искат да ограничат правомощията на главния прокурор по надзора за законност чрез изменения в Закона за съдебната власт.

В програмата е записано незабавно закриване на специализираните съдилища и прокуратура. Една от целите е въвеждане на съдебен контрол върху някои от отказите на прокуратурата да се образуват досъдебни производства, включително по сигнали срещу главния прокурор и административните ръководители на прокуратурите, по сигнали за полицейско насилие, по сигнали, подадени от Антикорупционната комисия и др.

Задачи в кратки срокове има и по отношение на реформирането на ВСС.

В срок до 2 месеца трябва да се инициира процедура за избор за членове на инспектората на ВСС, чиито мандат е изтекъл.

Управляващите имат идея настоящият ВСС да се реформира и трансформира от постоянно действащ орган в орган, който взима решения на сесии в рамките на мандата си, подпомаган от постоянно действащи комисии и това да стане в срок до 4 месеца.